Свободно време

Най-добрите улични храни в света

Коя емблематична улична храна бихте опитали?

23.05.2014г. / 15 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Коя е емблемата на една държава? Гербът? Националният химн? Не, разбира се! Много хора ще ви отговорят – храната! Да се разходиш из улиците на един град, да опиташ от местните вкусове, да се гмурнеш в миризмата, носеща се из тротоарите – няма по-добър начин да опознаеш нечия култура!

Комфортът и уютът, които храната дава, са визитната картичка на една страна. Освен това, храната е и повод за национална гордост! Бихме искали да обиколим целия свят, да вкусим целия свят, неговото разнообразие от подправки и аромати, но уви... Може да помечтаем малко.

За онези, които обичат да пътуват и да опитват от националните вкусове на различните страни, сме подбрали най-интересните и емблематични национални улични ястия, които да опитате, ако се отправите към чужда дестинация!

Вада пав, Индия

Ако сте избрали да се разходите из Мумбай, в този прекрасен крайбрежен град, кацнал на Арабско море, вероятно ще искате да се потопите и в неговите аромати. Опитайте традиционното вада пав – пикантен вегетариански сандвич с хрупкава маслена коричка.

Автентичният вада пав се приготвя от пържени картофени кюфтета, панирани в брашно от нахут и изпържени до златисто. В апетитния сандвич се добавят люти чушки, а питката хляб се намазва с песто от тамаринд, мента, кориандър, фъстъчена паста и чесън. Истинска експлозия от аромати и вкусове!

Цвърчащо пиле от Ямайка

Ямайка е домът на цвърчащото пиле и то не какво да е! Ако се разходите до там, ще се изненадате как приготвят месото там – в огромни дълбоки ями в земята! Пилешкото месо се опушва върху бахарови листа и клонки. Месото добива сладките нотки на бахара и става толкова крехко и апетитно с хрупкавата си коричка, че надали ще му устоите!

Свинско сате, Тайланд

Подобно на Индия, Тайланд е раят на уличната кухня! Из всички главни улици на градовете ще забележите чевръсто приготовление на богат асортимент от екзотични плодове, зеленчуци, гозби, богато овкусени с източни подправки.

Ако трябва да изберем най-емблематичната храна от главните улици на Тайланд, това определено е свинското сате или свински шишчета. Приготвят се на дървени въглища, поднесени със салата, овкусена с дресинг от оцет, фъстъчено масло и подправки.

Традиционното тайландско свинско се маринова в сладко-кисела пикантна паста, приготвена от лимонова трева, лук шалот, чесън, червени люти чушки, джинджифил и рибен сос.

Къри вурстчета, Германия

Любимата храна на всички германци, а и на нас, вкусилите от прекрасните им ястия, са вурстчетата! Има толкова разновидности, че човек се главозамайва, докато направи избор. Когато баровете и ресторантите из Берлин са препълнени, а не ви се чака за маса, но искате да вкусите от аромата на Германия – разходете се из улиците! Винаги ще срещнете някое апетитно дюкянче или количка за бърза закуска, където приготвят от тези вкусни печени наденички, гарнирани с пикантен сос, картофи и питка хляб! Да си оближеш пръстите!

Касадия, Мексико

Апетитната тънка хрупкава царевична питка, пълна със запечени картофи, колбас Чоризо, сотирани гъби, пържен боб и каквито си поискате подправки (най-вече пикантни) е един невероятно вкусен начин да опитате от уличната традиционна храна на мексиканците. Можете да хапнете, разхождайки се из града, а може и да поседнете да се любувате на гледката в някой парк – каквото и да изберете, ще останете очаровани от наситения вкус на Мексико!

Дюнер, Турция

Дюнерът се превърна в икона, емблема на уличната храна. В Европа го наричат кебап, но няма абсолютно никакви разлики с този, който се предлага у нас. Дюнерът може би е една от най-богатите улични храни, които можете да хапнете в южната ни съседка (и у нас, разбира се).

Коментирай