Свободно време

Какво представлява акро йогата?

Прекрасно съчетание от йога практики и още нещо

05.02.2015г. / 17 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Чували ли сте за акро йога? Тази практика съчетава йога, акробатика и различни лечебни практики. Оттам идва и името й. Тези практики взаимно се уравновесяват. Акро йогата съчетава динамиката на акробатиката и мъдростта и принципите на йогата.

Най-общо казано, акро йогата е вид йога, която се изпълнява от двама души, които работят заедно за възстановяването на баланса, освобождаването на духа и акробатичното забавление за тялото.

Единият партньор подкрепя другия в извършването на серията от въздушни упражнения.

Кои са основните роли в акро йогата?

База – човекът, който играе ролята на Базата (основа) е легнал по гръб на земята. Торсът е изцяло опрян на земята, а краката и ръцете са във въздуха, подкрепящи другия партньор в изпълнението на позите.

Летец – това е човекът, който е издигнат над земята от Базата. Летящият изпълнява серия от динамични позиции като тежестта му е изцяло върху носещия, тоест Базата. В основата на изпълнението са балансът, силата и увереността.

Пазител – пазителят или спотър е човекът, който има обективен поглед върху Базата и Летеца. Той стои отстрани и направлява изпълнението на позите. Пазителят съблюдава за безопасното и балансирано изпълнение на елементите без да се допускат грешки.

Какви са най-важните ползи за здравето от акро йогата?

Акро йогата подобрява концентрацията и паметта. Помага още за облекчаване симптомите на стреса и негативните му отражения върху организма.

Йогата в комбинация с акробатиката и лечебните практики помага за подобряване на имунитета и цялостното качество на живот.

Свързани статии

Акро йогата е много полезна за укрепване мускулатурата на краката, тъй като по-голямата част от упражненията се изпълняват с главното участие на краката. Останалите групи мускули също участват интензивно в изпълнението на позите. Затова акро йогата е много полезна за цялостно стягане на тялото и всички големи групи мускули.

Практикуването на този тип йога влияе положително на хронични здравословни проблеми като депресия, безсъние, тревожност, възпалителни процеси. Като бонус положителен ефект има и върху храносмилането и кръвообращението.

Хубавото на акро йогата е, че тя е подходяща за всеки тип тяло. Не е задължително да притежавате природна гъвкавост и пластичност, за да се захванете с тази практика. Не е нужно да сте и опитен гимнастик или акробат, за да се научите да изпълнявате упражненията.

Подходяща ли е за пълни хора?

Размерът няма значение при акро йогата. По презумпция се смята, че по-тежките хора са по-трудни за повдигане. Но това изобщо не е така. Практиката е доказала, че тромавостта на тялото няма нищо общо с теглото. Някои пълни хора се справят много по-добре от други, слаби, така че всичко е въпрос на тренировка.

Техниката е не по-малко важна!

Коментирай
Здраве и красота