Свободно време

Нечувани факти за бактериите

Интересно, любопитно и научно

08.05.2015г. / 10 31ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Най-старата форма на живот на планетата – бактериите, са много по-интересни и вълнуващи, отколкото сте предполагали! Тези микроскопични едноклетъчни организми присъстват навсякъде около нас. Някои ни помагат, други ни разболяват, без трети пък определени процеси не могат да се случат.

Ще ви запознаем с няколко интересни факта, отнасящи се до бактериите, които сме сигурни, че не сте чували!

Факт – всички бактерии в тялото ни общо тежат около 2 килограма

Според изследванията, бактериалните клетки в човешкия организъм представляват една десета от теглото му. Това е така, защото бактериалните клетки са много по-малки от човешките клетки. Те още представляват почти половината от баластните вещества в организма и отпадъците.

Факт – учените смятат, че новооткритите бактерии, хранещи се с ръжда, ще унищожат Титаник за около 20 години

В следващите 20 години, според учените, потъналият лайнер Титаник ще бъде напълно погълнат от консумиращите ръжда бактерии на дъното на океана. Според изследванията на бързината на разграждане на ръждата и с оглед теглото на кораба (около 50 000 тона), изследователите предвиждат, че точно толкова време ще е нужно на бактериите-корабоядци да погълнат Титаник.

Факт – средностатистическото работно бюро има около 400 пъти повече бактерии, отколкото една тоалетна

Можете ли да повярвате? Но като се замислите, върху бюрото си оставяте всички най-често докосвани и замърсени предмети – телефона, чантата, химикалката, клавиатурата, компютъра, неизмитите чаши за кафе или прибори.

Всичко това се почиства през известен период от време, но това никога не е достатъчно. Така бактериите се множат, особено в благоприятна среда и температура, каквато осигурява топлият въздух, извеждан от компютъра.

Факт – миризмата на дъжд се причинява от бактерии, известни като актиномицети

Снимка: Thinkstock

Актиномицетите са вид нишковидни бактерии, които растат в почвата, когато околната среда е влажна и топла. Когато почвата стане суха, бактериите създават спори в нея. Влагата и силните валежи разхвърлят тези спори във въздуха.

Когато това стане, спорите разпръскват аерозол, подобно на дезодорант, който излъчва неприятната задушлива миризма. Тази миризма, смесена с градския прахоляк става наистина неприятна за дишане субстанция.

Факт – след 2 седмици носене чифт неизпрани дънки натрупват приблизително около 1000 бактерии в предната си част, между 1500 и 2500 бактерии в задната част и около 10 000 на чатала!

Сега иска ли ви се да свалите дънките от себе си и да избягате от тях голи?

Свързани статии

Факт – пъпът ни е пълен с бактерии

Учените са доказали, че в човешкия пъп могат да се открият около 1500 вида бактерии. Според едно изследване, пъповете предоставят убежище на цяла екосистема от бактерии с огромно биологично разнообразие, което е сравнимо с тропическите гори в света.

След 2-годишни изследвания, американски учени са изолирали 2368 различни вида бактерии, от които 1458 напълно нови за науката.

Факт – потта всъщност няма миризма

Не вярвате? Или може би се чудите защо я споменаваме, след като говорим за бактерии.

Миризмата идва именно от смесването на потта с телесните екскременти, излизащи от кожата. Бактериите върху кожата метаболизират протеини и мастни киселини, намиращи се в потта. Така настъпва лошата миризма, за която обвиняваме самата пот.

Коментирай