Свободно време

Емоцията Висбаден

16.10.2006г. / 22 55ч.
Аз жената
Емоцията Висбаден

На 30 км от европейската банкова столица Франкфурт, където нашето бизнес съвремие е в своята пълна власт и сила, все още е жив духът на стара аристократична Европа. Висбаден – 250 хилядната столица на провинция Хесен. Известен курорт още от римски времена, градът се слави с 26-те си горещи извори. Честото присъствие на немския император Вилхелм му е донесло названието “императорския град”. И в древни, и в по-близки времена, и днес Висбаден привлича със своята изцерителна сила.

С любопитството и трепета на турист, разредено с очакването и готовността за сериозна обучителна работа по време на тренинг–семинара по позитивна психотерапия, аз пристигнах във Висбаден. Напук на моето вълнение градът ни посрещна със спокойствие и равнодушие. Още при първата ни разходка към централната старинна част усетих как динамиката, шумът и техническият прогрес се отнасят със страхопочитание към историята и културата. Те сякаш обикаляха около стария град, без да си позволяват да нахлуят по неговите улички. Не че нямаше трафик на коли, забързани хора, ежедневен шум, но всичко това, потопено в атмосферата на старинен Висбаден, придобива сякаш други измерения. И ти самият, потапяш се в този свят и ставаш друг човек. Минаваш покрай разкошни и скъпи магазини, отминаваш – не им позволяваш да те върнат днес. Погледът ти скача от сграда на сграда, от балкон на балкон... Погледът ти е като непослушно дете под напора на емоцията! Всичко е различно, красиво, уникално! Човешката ръка е създавала с много вкус, финес, любов. Всяка сграда изглежда неповторима! Навсякъде орнаменти и много цветя! Улиците – уютни, чисти, светли, подредени, предразполагат към спокойствие, ведро настроение, романтика. Безсмъртните сгради и катедрали (гордост на града), разкошният театър, римската баня и красивото историческо казино, зелените паркове и вековните дървета стоят като призраци сред гейзери от гореща вода. Излизащата пара от шахти и чучури всява тайнственост. Тя сякаш напира да излезе като дух, затворен в бутилка. Духът на Висбаден. Докосне ли те – зарежда те с енергия, здраве и романтика.

Тесни улички с уютни малки ресторантчета. Вечеряме всяка вечер в различен ресторант – турски, китайски, италиански; обядваме във френски. Безграничен във времето, Висбаден приема безграничност и в пространството. Гостоприемен и толерантен е към всякакви етноси и религии, към всеки, който иска да се приобщи към неговия свят.

Усетила духа на Висбаден, разбирам извора на вдъхновение за създаване на психотерапевтичния ни метод. Не можеш да живееш във Висбаден и да не мислиш транскултурално, с мъдростта на различни народи, култури и исторически времена! Не можеш да живееш във Висбаден и да не познаваш хармонията – във вътрешния мир и човешките отношения, в околната среда, дори в човешката намеса в тази околна среда. Приятно е усещането за баланс и взаимно допълване на обучение и релакс. И двете тук, във Висбаден, са еднакво вълнуващи и зареждащи!

Част от прекрасния свят и време, когато известни личности и европейски аристократи са посещавали курорта, е историческото кафене при двете 150-годишни баби – аристократки, чиито кукли посрещат посетителите още на входа и ги заразяват с весело настроение. Вътре откриваш островче на спокойствието и хармонията, еднакво предразполагащо към почивка и бизнес разговори, задоволяващо сетивата, отпускащо тялото и душата.

Вълнуващите преживявания в достолепния Висбаден бързах да запечатам на снимки и в сърцето, за да ги споделя със своите близки и приятели тук, в България.

Коментирай