В живота има правила за всичко. Правилата са за да се спазват, особено когато сме канени на парти, отиваме на гости или провеждаме бизнес среща. Споделяме няколко основни и важни правила за етикет, които не бива да забравяте.

Никога не отивайте на гости без предварителна покана или известие, че ще посетите домакините.

Чадърът никога не се суши разтворен на земята било то в офис или всекидневна. Необходимо е да бъде сгънат и поставен в специална стойка за чадъри.

Има девет неща, за които е добре да премълчите, когато сте в обществото. Това са: възраст, финансово положение, семейни разпри, вероизповедание, лекарствата, които пиете, любовни връзки, подаръци, чест и безчестие.

По международен протокол общото количество украшения, които носите, не бива да превишава 13 като в тази бройка влизат и копчета, когато са ювелирни изделия. Никога не поставяйте чантата си в скута или на стола до вас.

Ако тя е малка и компактна тип клъч, може да я поставите на масата. Ако е по-голяма – закачете я да виси на облегалката на стола, на пода до вас или на специален стол за чанти, който се предлага в реномираните ресторанти.

Найлоновите и хартиени торбички не са чанти и са разрешени да бъдат носени само след излизане от съответния магазин.

В присъствието на жени, мъжете пушат само с тяхно разрешение. Златното правило при използване на парфюм – умереност.

Обувките винаги трябва да бъдат идеално почистени.

Мъжът никога не бива да носи чантата на партньорката си.

Домашните дрехи включват пуловер, панталон или блуза, но с приличен вид. Чехлите и пижамата са предназначени за спалнята.

В заведението сметката плаща този, който е отправил поканата. Ако една жена кани бизнес партньор в ресторант, той плаща. Друга формулировка като „Хайде да отидем на ресторант“ – предполага, че всеки плаща за себе си.

Още по темата

В асансьора винаги мъжът влиза пръв, но пръв излиза този, който е по-близо до вратата.

Неподходящи теми за разговор на светски събития са политика, пари, здраве, религия.

Смята се че е редно към всеки, който е навършил 12-годишна възраст да се обръщаме с учтивата форма „вие“.

Никога не поставяйте мобилния си телефон на масата, когато сте в ресторант или заведение. По този начин вие показвате повече внимание и уважение към комуникационното устройство, отколкото към вашия събеседник.

Снимка: istock