Свободно време

Йордана Димитрова: Жената винаги отразява мъжа, на когото е дала сърцето си

Едно вълнуващо интервю с Мисис България 2012 Вселена

09.07.2015г. / 18 21ч.
Михаела Лазарова
Йордана Димитрова. Фотограф: Костадин Кръстев – Коко

Йордана Димитрова. Фотограф: Костадин Кръстев – Коко

Тя е олицетворение на женственост, красота, класа и стил. Излъчва респект, но същевременно и нежност. Представяме ви невероятната Мисис България 2012 Вселена – Йордана Димитрова.

Йордана Димитрова е финансист по образование. Завършила е Икономически университет Варна, а също така и Корпоративен мениджмънт в „Open University“ London. През 2011 година стартира своя предприемаческа дейност в света на кафето и чая.

Занимава се с организирането на изложения, национални мениджърски срещи, лектор е по вътрешно фирмени обучения „Бизнес планиране“ и „Система за управление на качеството“. Има редица участия в семинари.

Сред отличията, които се нареждат до короната й на Мисис са награда за Нова бизнес идея 2011 в категорията „Нов Бизнес модел“, диплома за Маестро барист към SCAE (Speciality Coffee Association of Europe), награда VIP Property Award, Награда от VIP BUSINESS Awards 2015 г., както и Мисис Галерато 2012, Мисис Спектро Аестетикс 2012, Mrs Beauty Universe 2013.

Срещаме се с нея, за да ни разкаже малко повече за семейството и за това каква е формулата на успешната жена.

Каква е мисията на Мисис България и как се промени животът ви, след като спечелихте титлата през 2012 година?

Мисията на Мисис България е да насърчава семейните ценности, да е социално отговорна и активна в благотворителни мероприятия, да изразява красота и благородство. Дамите, които желаят да участват в конкурса, трябва да са готови да посветят време, усилия и средства в каузите на Мисис България.

Не е достатъчно условие да са омъжени и красиви – всяка една поддържана и стилно облечена жена е красива. Спечелването на короната е преди всичко призвание и отговорност, които се показват и доказват през годините.

Титлата на Мисис България внесе в живота ми повече блясък, суета, изящество, както и много нови приятелства и контакти. Програмата ми е допълнена с балове, светски мероприятия, благотворителни кампании, модни ревюта. Цял живот съм акцентирала на работата, кариерата и за мен беше много вълнуващо да изразя на преден план Аз, жената – нежна, грациозна, женствена.

                             Фотограф: Костадин Кръстев – Коко за „Harper's Bazaar“

Разкажете ни малко повече за каузите, в които участвате. Коя бе последната?

Последно се включих в кампанията да помогнем на самотна майка, която като мен има бебе и по-голямо детенце, които са на същата възраст като моите деца. Нямаше с какво да ги нахрани... Има много тъга и болка в света около нас. Смятам, че е морално задължение на нас хората да си помагаме и да се подкрепяме, кой с каквото може.

Да, има и псевдоблаготворителност, има и злоупотреби, но това не бива да ни спира и оправдава. Аз продължавам да апелирам, съдействам и участвам в каузи и социални мероприятия. Прави ми добро впечатление и че все повече светски събития и балове са с благотворителна насоченост.

Какви качества трябва да притежава истинската жена?

Харесва ми мисълта: „Истинската жена има качества, които карат другите да забележат, че тя не е само една външност!“. Съвременната жена има цел и смисъл в живота си, интересна е като личност, проявява характер и се бори за щастието си.

Всеотдайна е към семейството и децата си, но същевременно развива себе си и сбъдва мечтите си. Истинската жена не се конкурира с мъжа и не му доказва своето съвършенство, уважава мъжете и ги привлича със своята вътрешна красота, а външността е на второ място.

А мъжът до нея?

Жената винаги отразява мъжа, на когото е дала сърцето си. Щастлива съм, че до мен стои силен мъж, който не ме ограничава, а ми дава възможност да следвам мечтите си и да развивам способностите си. За мен истинският мъж е умен, забавен, целеустремен, отговорен е към семейството и се наслаждава на призванието да бъде баща.

Казват, че: „Истинският мъж тича, когато го обичат, уважава, когато е уважаван, пренебрегва себе си, когато и тя умее да се пренебрегва, дава всичко, когато тя не иска нищо и не коленичи пред всички красиви жени, защото истинският мъж се влюбва в ума.“.

                                  Фотограф: Момчил Христов за „Кенгуру“

Как минава един ваш ден?

Ангажиментите за седмицата внимателно ги разпределям и вписвам по дни. Моят ден започва около 9 часа. Майчинските ми инстинкти са на максимум покрай бебето и често не се наспивам през нощта. Всяка сутрин пия витамини, закусвам и следва най-приятната част – чаша ароматно кафе.

Таткото и баткото тръгват за работа и детска градина, а аз и бебето играем, разхождаме се, домакинствам, пазарувам. Винаги планирам време за обяд, понякога с приятелки, понякога бизнес обяд. Докато бебето спи след обяд преглеждам и отговарям на всички имейли, провеждам много бизнес разговори по телефон и Скайп.

Три дни в седмицата имам бавачка на разположение и тогава правя работните срещи в офиса. Смятам, че красивата жена е поддържаната жена, затова не пропускам часовете за фризьор, маникюр, козметик. Два-три пъти в седмицата ходя на йога, която ми помага да се раздвижвам физически и да съм в хармония със себе си и света около мен.

Два – три пъти в седмицата излизам вечер – балансирам между балове, благотворителни кампании, модно шоу, бизнес награди и клубни срещи, светски мероприятия, срещи с приятели. София е динамичен град, случват се много интересни неща и често посещавам по две събития на вечер.

Със съпруга ми сме ценители на хубавото вино. Около 9 часа вечерта слагаме децата да спят, а нашата вечер продължава с разговори над чаша ароматно вино. Неделята е нашия семеен ден – ходим на брънч и се забавляваме заедно цялото семейство.

                                  Фотограф: Момчил Христов за „Кенгуру“

Имате две прекрасни деца. Как ви промени майчинството? Какви житейски уроци бихте искали да им предадете?

Майчинството внесе смисъл в живота ми и ми даде възможност да почувствам най-силно моята женска природа – Аз – жената изпълних своята най-истинска мисия и дадох живот на момченце и момиченце. Удивително е усещането да ми се усмихне бебето или да чуя „мамо“ от по-голямото ми дете. Постигайки успехи в бизнеса и покорявайки върхове, аз следвах моите цели и мечти, но едва след като родих двете си деца аз се усетих истински завършена като личност и разбрах какво е пълното щастие.

При възпитанието на децата ни, със съпруга ми преди всичко поставяме изискванията си към нас, защото децата растат като отражение на родителите си и е много важно какъв пример им даваме. Житейските уроци, които бихме искали да им предадем са – да вярват в себе си, да уважават хората, да ценят приятелствата, да не се тревожат, да търсят щастието си, да бъдат благодарни, да се радват на живота!

                                       Фотограф: Емил Колев за „Хайлайф“

Наскоро се роди дъщеричката ви. Как успяхте да запазите перфектната си фигура по време на бременността, а и след раждането?

За мен тайната е в осъзнаването, че бременността трябва да разхубави една жена, а не да я потисне. Отдавна вече е мит качването на много килограми и хранене като за двама. Лекарите приемат за нормално наддаване около 10 кг. Разбира се, че като всяка бременна и аз обичах да си хапвам, но се стараех да спазвам култура на хранене – на често и по малко.

За разлика от първата ми бременност, през която се отдадох изцяло на почивка и на мисията да се грижа за себе си и да се науча да бъда майка, то през втората ми бременност водих доста активен начин на живот. Ден преди да родя подписвах договор в офиса, а няколко седмици след раждането приех покана за благотворително ревю и дефилирах с удоволствие.

Много ми помага йогата, практикувам я от години и чрез нея се раздвижвам физически, но и се уча да балансирам между тяло, ум и дух, защото само тогава нашето съществуване е пълноценно и хармонично.

                             Фотограф: Емил Колев за „Хайлайф“

Успяхте да направите кръщене на бебе Каролина, как премина събитието?

Със съпруга ми избрахме един от най-новите храмове в столицата – „Възнесение Господне“, за да кръстим дъщеричката си Каролина. Тържествената церемония извърши отец Валентин, с когото се познаваме и нашето семейство посещава. Присъстваха роднини и много приятели, решихме да направим голямо парти и да споделим радостта си. Всички гости спазиха дрескода на събитието – бяло, беше много вълнуващо, красиво, специално.

Официалната част завърши със стилно парти в ресторанта на хотел „Хилтън“, където резервирахме традиционния неделен брънч. Бебе Каролина, която беше само на 7 месеца, с любопитство и усмивка прие християнската вяра, след което търпеливо позира за снимки с всички гости.

                                     Фотограф: Емил Колев за „Хайлайф“

Вие сте успяла бизнес дама. Какъв съвет бихте дала на онези жени, които искат да се развиват кариерно и същевременно да създадат семейство. Как се балансира между работата и семейството?

От 15 години работя в сферата на недвижимите имоти и инвестиционните проекти и винаги много ми е харесвало да се развивам и да надграждам знанията и уменията си. През последните години, създавайки семейство, умишлено позабавих темпото и пренасочих приоритетите си към децата. Със съпруга ми инж. Галин Димитров работим и развиваме семейната строително-инвестиционна компания и така мога сама да планирам работните ангажименти и срещи.

Доскоро се оприличавах на жонгльор с много топки, който вечно е под напрежение да не изпусне някоя. И ставаше така, че се докарвах до крайно изтощение в стремежа си да успея навсякъде, веднага и на всяка цена. Осъзнах, че не това е начинът, омръзна ми да съм вечно заета. И тогава се запознах с моята духовна учителка, която ми препоръча невероятна книга „Успявай интелигентно“ на д-р Робърт Холдън.

Това е една забележителна книга, която ме накара да погледна от друг ъгъл на моя живот. Съвременният живот е на бързи обороти, непрестанно движение, вечно сме заети, и така се унасяме, че забравяме да присъстваме в настоящето. Бях много приятно изненадана как забавянето, ясната визия и приоритизирането на ценностите, ми помогна да намеря баланса и рязко да подобря качеството си на живот и работа.

Имате безупречен стил. Кой е любимият ви аксесоар?

В модния ми гардероб властва нейно модно величество Роклята. Обожавам роклите и ги нося през всички сезони, във всичките им форми – бизнес, ежедневни, плажни, спортни, коктейлни, вечерни, бални. В избора на аксесоари предпочитан акцент при мен са обеците. Смятам, че стилът не е само в дрехата и аксесоара, а в цялостното излъчване – старая се винаги да съм с поддържана коса, съобразен грим и маникюр.

През лятото моят любим аксесоар са капелите, имам цяла колекция, която непрекъснато се увеличава, защото обичам да си ги купувам от различни места по света, след което ми носят прекрасни спомени.

                                               Снимка: Личен архив

Знаем, че обичате да пътувате... Кое място е оставило най-ярки спомени във вас?

Моят начин за релаксиране и вдъхновение са пътуванията. От години със съпруга ми си имаме предпочитана круизна компания, с която обикаляме света. Това са нашите романтични бягства, където сме само Аз – жената и Той – мъжът, без деца, без приятели, без работа, само ние двамата. Невероятно е усещането да се събудиш сутрин и да се окажеш в нова държава, на нов остров, нова ривиера.

Наскоро се завърнахме от тематичен круиз „Food & Wine“ в Средиземно море – прекарахме чудесно, дегустирахме гурме ястия съчетани с лимитирани колекции вино. Харесва ни цялостното усещане да живеем на кораб, където всеки ден имаме нова програма, нови забавления, нови приятелства, нова дестинация. Пренасяме се в свят 6 звезди, в който всеки ден е приключение.

Пожелание към читателките на Az-jenata.bg...

Все по-често виждам „успели дами“ покрай мен, които са забравили, че са преди всичко Жени. Да, в днешно време дамите сме изправени пред предизвикателството да успяваме на много места – и да работим, и да се грижим за семейния уют, и да играем с детето, и да очароваме мъжа си, и не на последно място да намираме време за себе си, да се зареждаме духовно и да се грижим за външния си вид.

Някои казват „не може, не става“, а аз казвам – защо не? Дами, с времето научих, че животът не е състезание – той е пътуване! Вие избирате как и с кого да пътувате!

Коментирай