Свободно време

Изложба Интимен екстериор 2 - Долорес Дилова - живопис

27.11.2006г. / 10 45ч.
Аз жената
Изложба Интимен екстериор 2 - Долорес Дилова - живопис

Живописната изложба на Долорес Дилова е не само следващ етап от развитието й като художник, но и начин да осмисли търсенията си до този момент. За първи път тя ще представи пред зрителите две концепции – първообраза на своите композиции и техните, пречупени през въображението, варианти. Ежегодно художничката пътува до Каварна, където черпи вдъхновение за своите платна от природата. Първоначално рисува пейзажи, изхождайки от натурата, а след това, вече в уюта на ателието, създава своя реалност – преживяна и осмислена, преминала през нейната емоционалност, изчистена от излишната бъбривост на подробностите.

За художничката е важно не да регистрира образите, а да ги насити с представи и впечатления, които да вълнуват и да провокират съзнанието. Самите платна са мистични и подобни на съновидения, направени на един дъх.

Едно от изразните средства на Долорес Дилова е цветът. Търсенето на подходящия цвят, носител на настроението в картината, е наследство останало от нейния баща – Дило Дилов. А търсенето като стремеж да намериш себе си е възприела от преподавателя си в Художествената академия Иван Кирков. Художничката успява да стигне до собствени цветови съчетания, с които да открои своята живопис и да създаде тази мистичност, която идва сякаш от друг, неземен свят. Тя разчита на контраста на цветовете и на необичайната светлина, която облива композициите и акцентира отделни детайли в тях.

За настоящата изложба художничката твърди, че е едно връщане към началото, но не в първичен вид, а “оплодено” от изминалия път и натрупания опит. Тя е повод Долорес Дилова отново да се появи пред софийската публика след тригодишно отсъствие, за да представи новите си платна.

Изложбата на Долорес Дилова може да бъде видяна в Галерия “Лоранъ” на ул. “Генерал Паренсов” №31 от 30 ноември до 14 декември.

фото поглед

Коментирай