Свободно време

Суеверия за високосната година

Новата 2024 година ще има 366 дни

11.12.2023г. / 12 45ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Високосните години се славят като лоши години, заради вековните народни схващания и суеверия. Подобни злокобни твърдения и слухове витаят не само в нашата народна култура, но и във фолклора на много други народи.

Високосната година се отличава с това, че има 366 дни, а не 365, както стандартната календарна година. 2024 година ще бъде високосна и чакаме с нетърпение да видим дали ще е късметлийска или не. Като се има предвид, че последната високосна година беше 2020-а, силно се надяваме, че новата година ще е по-успешна и щастлива за целия свят.

Дотогава остава да изберем дали да се уповаваме на поверията или да караме според собствените си усещания и убеждения.

В нашата култура високосната година е време, в което не е добре да се сключват бракове. В миналото обаче това е бил моментът, в който жените са имали право да си изберат жених, а не техните родители, както през останалото време. Сватбата обаче трябвало да се състои през следващата година.

Бременните жени пък не трябва да се доближават до остри предмети през високосна година. Поради тази причина не трябва и да се подстригват, не само за да не се случи нещо лошо, но и да не се отнеме от късмета на бъдещото новородено.

Младите семейства пък не е препоръчително да купуват ново жилище, кола или друго скъпо имущество, защото има опасност да го изгубят. Смяната на местоработата не е добра идея през високосната година, защото няма да донесе желания успех.

Имущество не трябва и да се продава през високосна година. Оставете сделките за следващата година. Ако случайно спечелите повече пари през високосната 2024 година, раздайте го на бедни и нуждаещи се. Според поверията, ако направите това, следващата година ще е още по-доходоносна от високосната!

В западните европейски култури сключването на сделки през средните векове, а и след това било отлагано за следващата година. Всички смятали, че 366-те дни в календара вещаят лош късмет, заради дяволското число 66, което влиза в състава на общия брой календарни дни.

Хората, родени на 29 февруари е добре да не чакат точния си рожден ден през 4 години, за да го отбелязват. Най-добре е да празнуват или на 28-ми февруари, или на 1-ви март. В противен случай се смята, че ще имат лош късмет.

Може да мислите, че е изключителна рядкост някой да се роди точно на този ден, но според статистиката към 2012 година на Земята има над 4 милиона жители, родени на 29 февруари.

Макар като цяло високосната година и денят 29 февруари, появяващ се през 4 години да се смятат за негативни и носещи лош късмет, хората родени на тази дата се смятат за богоизбрани и специални, независимо от лошата репутация на този ден.

Свързани статии

1504 година обаче се оказва много успешна за Христофор Колумб, който предприема великото си пътуване към новите светове. Известният мореплавател тръгва от испанските брегове и стига но остров Ямайка във високосната 1504 година. Всички около него са смятали, че Бог ще ги накаже за дързостта, защото през същата година се наблюдава и лунно затъмнение.

Историята обаче доказва колко успешна и полезна за цивилизацията е била тази експедиция.

В много култури, както западни, така и източни, сватбата е най-големият проблем през високосна година. При англичаните, гърците, българите, средноевропейците това суеверие е налице.

Шотландците обаче са си решили проблема – те смятат, че ако носят червен хастар под дрехите си, ще се предпазят от всяко зло.

Е, смятате ли се за късметлии през високосна година?

Коментирай