Свободно време

Как да разберете дали мечтите ви си струват и дали да ги преследвате?

Отговорете си на някои въпроси

01.10.2016г. / 09 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Мечтите крепят цялото ни същество. Някои хора са големи мечтатели и витаят в облаците, други имат по-земни и изпълними мечти, трети мечтаят, но рядко. Животът е невъзможен без мечта. Дори да е една-единствена, нея все пак я има.

Но понякога мечтите излизат извън нашата реалност и ни пречат да се съсредоточим върху онова, което наистина искаме.

За да си дадете сметка дали вашите мечти ви помагат в постигане на целите или ви пречат, отговорете си на следните въпроси:

„На кои свои цели давам предимство – на тези, които трябва да свърша или на тези, които преследвам от страст?“

 

Хората обикновено се вглъбяват в работните си задължения и цели като забравят собствените си истински нужди. Когато започнеш да се отъждествяваш с работата си, губиш част от любовта си към живота. Спираш да оценяваш докъде е границата на възможностите ти и така изтезаваш тялото си с непрестанен стрес.

Крайните резултати от такъв живот са все негативни.

Но ако си отговориш на въпроса дали наистина искаш това, ако се вслушаш в тялото си и в душата си, може и да откриеш, че други твои мечти те правят щастлив, а ти си ги пренебрегнал.

„Жертвам ли мечтите си заради другите или за да има разбирателство?“

Някои хора са устроени така – да пренебрегват себе си в името на другите. Върху тази нестабилна основа трудно могат да се построят високи цели. Дори да не са толкова високи, никога няма да ги постигнете, ако винаги слагате като приоритет чуждото благо, било то на близки, колеги, приятели.

Така се натрупват разочарования, съпротиви, негодувания, които ви карат да потъвате все по-надолу в емоционален план.

Ако вашата мечта е важна за вас, преследвайте я. Не я пренебрегвайте, защото утре може да е късно. Краткото време, с което разполагаме, не ни дава право да пилеем идеи, мечти, желания и цели.

„Вярвам ли, че моята мечта си струва?“

Краткият отговор на този въпрос е, че всички мечти и цели си струват. Дългият предполага да обмислите дали наистина мечтата ви и целите, които си поставяте ще ви накарат да се чувствате добре.

Важно е да си дадете сметка дали желанието ви за постигане на целите е достатъчно голямо и дали си заслужава да насочвате енергията си в тази посока. Иначе да, струва си да преследваш мечтите си, но само ако наистина ще се почувстваш добре.

Гаранция, разбира се, няма, но ако реализирането на целите ще ви даде тласък към по-широко разгръщане на потенциала ви – защо не? Ако само мислейки за мечтата си сърцето ви ускорява ритъма си – защо не?!

„Ако осъзная мечтата си, все още ли я искам?“

Предните въпроси, на които ще си отговорите ще ви дадат по-ясна представа за това дали в крайна сметка мечтата ви е важна за вас или само сте си мислели, че е така.

По ирония на съдбата понякога се случва така, че човек зарязва мечтата си, защото осъзнава нейното ненужно преследване.

В крайна сметка е важно да се обмисли всичко това. Времето е кратко, енергията ни не стига да огреем навсякъде, а мечтите и целите могат да се постигнат, стига да са обмислени. Дерзайте!

* * *
Снимки: iStock

Коментирай