Свободно време

Знаете ли, че... хавайската азбука има само 13 букви?

Много любопитни факти за райските Хавайски острови

06.11.2016г. / 11 28ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хавай е един от най-популярните островни архипелази в Тихия океан. Той се е превърнал в нарицателно за райско място на Земята. Всеки бленува да отиде и да види с очите си прелестта на това райско кътче.

Докато мечтаете да зърнете с очите си гледките на Хавайските острови, в рубриката „Знаете ли, че...?“ ние ще ви запознаем с интересни факти за чудното местенце.

Хавай е единственият американски щат с преобладаващо азиатско-американско население – около 58%.

Хавайската азбука се състои само от 13 букви.

Най-голямото земетресение, ударило Хавай, се е случило в далечната 1868 година, но вторични трусове след него се усещат и до днес.

Хавай, Върмонт, Аляска и Мейн са щатите, изцяло забранили рекламите чрез билбордове.

Планината Мауна Кеа в Хавай е най-високата планина в света, по-висока дори от Еверест. Нейната височина от основата ѝ на дъното на океана до върха надхвърля височината на Еверест с около 1 км.

В Хавай е незаконно да притежаваш и отглеждаш хамстер.

Японските шинтоистки свещеници на Хавай почитат Джордж Вашингтон като божество.

През 1883 година на Хавайските острови били развъдени мангусти, за да се справят със свръхпопулацията от плъхове. Ефект не настъпил, тъй като плъховете са нощни животни, а мангустите – активни през цялото денонощие. Сега Хавай има проблем и с двата вида.

Преди Колумбовия обмен на растения и животни през 1492 година, на Хавай нямало ананаси, във Флорида нямало портокали, в Еквадор нямало банани, нямало и картофи в Ирландия, Колумбия не познавала кафето, в Африка не познавали каучуковите дървета, а доматите били непознати в Европа. Известната с шоколадите си Швейцария нямала представа за съществуването на какаовите зърна.

Американският президент Барак Обама е роден в Хонолулу, столицата на Хавай, намираща се на остров Оаху.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време