Свободно време

7 признака на токсичното приятелство

Напуснете кораба веднага!

26.01.2017г. / 14 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Приятелството е човешка необходимост. Лошото е обаче, че невинаги можем да преценим дали едно приятелство е истинско или е токсично за нас. С времето понякога нещата стават различни от онези, които са били в началото.

Някой казва, че ти е приятел, а действията му показват друго. Вашите собствени чувства също са индикатор – ако се чувствате зле в присъствието на „приятелката“ си, трябва да им обърнете внимание. Може да не си давате сметка, но ако следните белези са налице, почти сигурно е, че сте в „токсично приятелство“, на което е време да сложите точката.

1. Страхувате се да я видите и чувствате облекчение след като се разделите

Най-важното нещо в едно приятелство е взаимното желание то да съществува. Приятелството е доброволно. То е нужда, необходимост, желание, стремеж, взаимна енергия, обич. Ако изпитвате ужас всеки път, когато се срещате с приятелката си – осъзнайте се! Тук приятелство явно няма.

2. Изпитвате симптоми на непоносимост

Вярвате или не, общуването с хората може да предизвиква физически проявления. Ако се чувствате щастливи в нечия компания, вие сияете, смеете се, нямате търпение да се видите пак, а по време на срещите ви времето просто лети.

Съответно, ако компанията ви е токсична, симптомите наподобяват тези при стрес – отпадналост, липса на енергия, липса на настроение, нежелание за споделяне, затваряне в себе си, дори нервност, главоболие, стомашни проблеми. Всичко това подсказва, не – направо крещи, че „приятелката“ ви ви трови с енергията си.

3. Усещате себе си под напрежение

Ако се чувствате сякаш очаквате следващия камшичен удар, приятелството ви е токсично. Някои хора наистина са непредсказуеми и в това по принцип няма нищо лошо, стига тази непредсказуемост да не рефлектира върху вас.

4. Постоянно сте в конфликт

Когато налице е непрекъснат конфликт, мненията са разнопосочни, единият приятел все обвинява другия в нещо, думите се мерят, премислят преди да бъдат изречени – няма как да има истинско приятелство. Това е по-скоро някакво подобие на приятелство, което имитира отношения, а истинската му цел е вие да сте в подчинена позиция. Напуснете кораба веднага!

Свързани статии

5. Тя постоянно се нуждае от вас

Приятел в нужда се познава – така е, факт. Но нещата трябва да са равнопоставени. В противен случай такъв род приятелства са си чисто и просто консуматорство.

6. Тя никога не вижда собствените си недостатъци

Токсичните приятелки критикуват другите, непрекъснато изпадат в подробности за нещата, които не харесват в околните до най-малкия детайл без да обелят дума за своите недостатъци. Автокритиката е съществен елемент от ценностната система на човек и ако тя напълно липсва, зарежете тази приятелка. Тя е енергиен вампир, нищо повече.

7. Предава доверието ви

Приятел, който предава доверието не е приятел. Искате ли още да инвестирате време, усилия и чувства в подобно „приятелство“?

Снимки: iStock

Коментирай