Фонтанът в Женевското езеро е една от най-ярките емблеми на Швейцария. С впечатляващите си 140 метра височина фонтанът привлича стотици хиляди туристи всяка година.

Наречен Jet d'Eau („водна струя“ на френски), фонтанът всъщност не е възникнал от естествен природен феномен. Той е създаден като клапан, намаляващ налягането в хидравличната енергийна мрежа в града.

Идеята за използването на подобни хидравлични мощности възниква още в началото на 18 век. Подобни системи се използват и до днес в редица големи градове – Бирмингам, Манчестър, Лондон, Сидни, Мелбърн, Буенос Айрес, Ливърпул, Женева, Антверпен, Глазгоу.

Фонтанът на Женевското езеро е създаден през 1879 година. Двигателят, обслужващ хидравличната система, работи с помощта на пара, чието налягане изисква регулиране чрез отпускане на клапана. Това предизвиква изпускане на огромно количество вода във въздуха, в случая издигаща се на около 140 метра височина.

Още по темата

Впечатляващо е как дюзата предизвиква изпомпването на водата с цели 200 км в час. При всяко освобождаване на струята във въздуха се изхвърлят цели 7000 литра вода!

Така швейцарците използват силата на водата на река Рона, въплъщавайки я в работата на редица работилници и фабрики по време на индустриалната революция. Скоро след откриването на фонтана той се превръща в истинска туристическа забележителност на града.