Сутринта е времето, в което организмът ни се събужда и има нужда от добър свеж старт на деня. За да се заредим с енергия е нужно да възприемем някои ритуали, които е важно да се извършват преди 9 часа сутринта, за да сме бодри и енергични през целия ден.

Ето какво трябва да правим рано сутрин преди да е станало 9 часа.

1. Станете възможно най-рано. Спането до късно или до последния момент преди да изпуснете градския транспорт е вредно. Цялата тази паника от ставането в последния момент и тичането за работа вреди много на организма – повече, отколкото дори предполагате.

2. Медитирайте. Медитацията помага да успокоите нервната система, да съсредоточите мислите си, да се подготвите енергийно за деня и най-вече да се събудите плавно и приятно.

3. Разтягайте се. Разтягането помага да подготвите тялото си за предстоящия обикновено натоварен работен ден. Разтягането е полезно за ставите, подобрява координацията и гъвкавостта, кръвообращението и работата на редица органи. Освен това стимулира психическите процеси и менталното здраве.

Снимка: iStock

4. Пийте една голяма чаша вода 1 час преди да закусите. Дори е препоръчително да пиете сутрешното си кафе след като сте пили вода. Това помага за добрата хидратация рано сутрин, от която тялото ви има нужда.

Още по темата

5. Правете колкото се може по-прости неща. Не бързайте да отваряте пощата, да подреждате задачите, да правите закуска, да тренирате, да подготвяте децата (ако имате такива) за деня. Просто редуцирайте ангажиментите си рано сутрин и обърнете внимание на себе си. Само така ще сте продуктивни и енергични през деня.

6. Правете нещо, което ви мотивира. Независимо дали е слушане на музика, гледане на телевизия, пеене под душа, писане, рисуване или каквото и да е – правете го рано сутрин.

7. Пуснете си музика, която насърчава мисълта и успокоява. Обикновено това е класическата музика или приятни и успокояващи инструментали, но може и да е просто любимата ви музика. Проследете себе си и разберете кое ви прави спокойни и продуктивни.