Свободно време

20 от най-често задаваните въпроси на интервю за работа

И отговорите към тях

28.02.2018г. / 13 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Търсейки нови възможности за развитие, по-добро заплащане и условия на труд, повече социални придобивки, ние търсим и компанията, която може да ни осигури такава работа. Работим няколко години тук, трупаме опит, сменяме компанията, за да надградим себе си, да постигнем целите си.

Но с всяка смяна на работата преминаваме и през задължителното интервю за работа. От това как ще се представим на него до голяма степен зависи и дали ще бъдем наети в съответната компания.

Вижте кои са 20-те най-често задавани въпроса към бъдещите служители и как да отговорите на някои от тях.  

1. Разкажете ни за себе си?

Говорете за  вашите силни страни, успехи и постижения, свързани с вашата работа, какви умения сте придобили в предишната си работа, образование, квалификации и т. н. Не говорете за личното си време, деца, хобита.

Камъни за късмет според личното число

2. Защо искате да работите тук?

Това, което работодателят иска да знае е дали сте селективни в търсенето на работа или просто кандидатствате за произволна работа, която ще имате. Колко наистина се интересувате от компанията като цяло? Извършили ли сте изследвания за компанията, за да разберете защо това е чудесна възможност да работите в нея? Това е вашият шанс да покажете, че сте добре запознати с дейността на фирмата и сте развълнувани да бъдете част от нея.

3. Защо да ви наемем?

Това е един от любимите въпроси на работодателите, макар и да звучи клиширано. Директен въпрос, чийто отговор трябва да има една фина линия между пестеливостта ви и прекалената увереност.

4. Какви са вашите силни страни?

В отговора ви трябва да отбележите, че умеете да работите в социална среда, да се срещате с нови хора, че сте амбициозни, че сте ориентирани към детайлите, можете да се справите с управлението на няколко задачи, да спазвате крайните срокове, да бъдете добре организирани.

6 избора, които ни правят по-щастливи

5. Какви са вашите слаби страни?

Тук работодателят може да тества вашата честност, както и да разбере някои от вашите слабости. Никой не е съвършен и вашият работодател не очаква да бъдете. Но те очакват да бъдете честни. А когато споделяте за ваша слаба страна е важно да споменете, че работите и върху това да станете по-добри в тази област.

6. Защо напускате работата си?

Вярвате или не, тук споделянето на всички негативи може да не ви доближи до възможността да получите желаната позиция в компанията. Вместо това отговорете, че вече не виждате предизвикателства и нови възможности в сегашната компания, искате да се развивате, да поемате повече отговорности, че компанията, в която кандидатствате непрекъснато се разраства и дава възможност на служителите да развият потенциала си, че ще се радвате да работите в такава революционна компания.

Разбира се, това е съвсем малка част от най-често задаваните въпроси на интервю за работа. До голяма степен те зависят от това кой ви провежда интервюто, за каква позиция кандидатствате, каква е компанията.

Въпреки това помислете и над следните въпроси, които могат да ви бъдат зададени:

7. Кое е най-голямото ви постижение?

8. Как виждате себе си след 5 години?

9. Кои са трите положителни неща, които би казал за вас последният ви шеф?

10. Какво обичате да правите в свободното си време?

11. Имате ли въпроси към мен?

12. Какъв е най-големият ви провал и какво научихте от него?

13. Често си сменяте работата, защо?

14. Планирате ли да продължите образованието си/квалификациите си?

15. Ако ви изберем за тази позиция, можете ли да опишете стратегията си за първите 30-60-90 дни?

Свързани статии

16. Какво знаете за тази индустрия?

17. Вашето очакване за заплащането, което ще получавате?

18. Каква е вашата идеална работна среда?

19. Как бихте описали вашия работен стил?

20. Опишете се с 5 думи.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 6 години )
9. Ба 30 неща и *** не мое ги изброи :DОт редакцията:Благодарим, че забелязахте, напълно сме съгласни с вас, разбира се, че е трябвало да са три, поправихме го.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар