Свободно време

Уроци за живота от Ошо

Показват ни как да продължим напред

29.09.2020г. / 17 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

„Грях – това е, когато не се радвате на живота.“ – Ошо

Често се сещаме за мъдростите на Ошо. Това, което отличава неговите учения, е че те не дават бързи и конкретни отговори на въпросите, които си задаваме, а предоставят богата рамка, върху която можем да направим своите заключения. Рамка, която ни подсказва какво да променим в живота си.

В рубриката ни „Притчи, мъдрости, цитати“ споделяме няколко ценни урока за живота от Ошо.

Всяко действие води до непосредствен резултат. Бъдете внимателни и внимавайте. Зрял човек може да се нарече този, който е намерил себе си, който е определил какво е правилно и неправилно за него, добро и лошо.

Всички сме уникални. Никой няма право да ви посочва какво е правилно и грешно. Животът е експеримент, в който ние дефинираме тези променливи концепции всеки ден. Понякога може би ще направите нещо нередно, но благодарение на това ще се научите на много неща. Грешките са уроци.

Има 6 вида любов според древните гърци

Има моменти, когато Бог идва и почуква на вратата ви. Това може да се случи по много и различни начини – чрез появата на половинка в живота ви, дете, любов, цвете, залез, изгрев.... Бъдете отворени да видите това.

Животът е поредица от пъзели и загадки и няма как да предвидите всички събития. Въпреки това трябва да се научим да живеем с по-малко страх, съмнения, тревоги.

Забавни факти, които ще ви изумят

Като начало, слушайте себе си. Научете се да получавате удоволствие от компанията на самите себе си. Без да се притеснявате дали някой ще дойде при вас или не, без да очаквате с напразен трепет. Бъдете пълни, завършени със себе си. Ако някой дойде – чудесно. Само с тази нагласа може да започнете една връзка.

Свързани статии

Смелост – това е кураж, движение в неизвестното, въпреки всички страхове. Куражът не е липса на страх. Безстрашието се случва, когато станем смели. Разликата между страхливеца и смелчагата е, че страхливецът слуша страховете си и ги следва, а другият ги оставя настрани и се движи напред.

Вие се променяте всеки момент. Вие сте като река. Днес течете в една посока и климат. Утре – в друга. Всичко се променя. Нищо не стои такова, каквото е. Но за да видите това, са необходими много очи. В противен случай прахът пада и всичко старее, изглежда, че всичко вече се е случило.

Желанието да бъдеш необикновен, различен е най-често срещаното желание. Но да се отпуснете и да бъдете обикновен е наистина необичайно.

Коментирай