Свободно време

Следваканционна депресия - как да се справим?

Няколко съвета за повече баланс след лятната почивка

01.07.2018г. / 09 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Планирахте ли вашата лятна ваканция, а може би вече сте се възползвали от отпуската си?Завръщането в нормалния ритъм, винаги ни действа някак подтискащо, особено ако сме събрали хубави спомени от почивката си.

Според психолози, това усещане е съвсем нормално, тъй като през ваканционните си дни се отдаваме на дейности и забавления, които по-рядко биха ни се случили в обичайното ежедневие. 

Храни и напитки, които ни състаряват

Следваканционната депресия може все още да не признат синдром на почиващия, но определено първите дни след отпуск, ни е трудно да намерим баланса. 

Какво можем да направим?

Започнете с пренастройването на вашите мисли. Повечето хора се чувстват зле след ваканцията, защото живеят само за нея. Ето защо е важно и през останалата част от времето да планирате неща, които да ви зареждат с положителни емоции. Това може да са уикенд пътувания, парти вечери, барбекю с приятели, да се забавлявате на басейн и т.н.

Направете списък с нещата, които ви харесват, които ви карат да поддържате енергийните си нива. Опитайте се да изпълните някои от тях или открийте нови начини да прекарвате свободното си време приятно. 

Начинът ни на мислене често определя това как се чувстваме. Още с пристигането си у дома планирайте за същата седмица нещо хубаво – кино вечер, театър... Фокусирайте се върху положителните неща. 

Погрижете се себе си. По време на ваканцията хапваме повече, не сме толкова активни. Според психолози, преминаването към по-здравословен начин на живот след приключването на почивката ни, може да ни помогне да се справим със следпразничната депресия. 

Ето защо не забравяйте да спортувате и да консумирате полезни храни. Всичко това в комбинация, ще помогне за поддържането на доброто ви настроение. 

Осигурете си достатъчно часове сън и резервирайте следващата си почивка. Планирането на следващото ви пътуване също ще подхрани позитивното ви мислене. 

Свързани статии

Не забравяйте в обедната почивка и почивните ви дни, да прекарвате повече време на открито. Кратка разходка в парка, планината, сред природа, естествени водоизточници, действа зареждащо. 

Разпределете обедната си почивка, така че да имате няколко кратки паузи. 

Направете си албум със снимките от почивката, а защо не и личен блог, в който да опишете вашите преживявания. Красивите фотографии също ще ви помогнат да избягате от лятната депресия. Не забрвайте да поставите на работното си място такива. 

Не на послено място, ако имате финансовата възможност, правете чести и кратки пътувания през цялата година. 

Коментирай
Свободно време