Свободно време

Райските острови, които станаха дом на филма „Mamma Mia“

Скиатос и Скопелос са сред най-романтичните локации, заснети в мюзикъла

03.08.2018г. / 10 57ч.
Аз жената
Снимки: outnow.ch; istock

Снимки: outnow.ch; istock

Филмът „Mamma Mia!“ определено има голяма заслуга за популяризирането на гръцките острови и превръщането им в лятна топдестинация. Сюжетът на кинохита е изграден около песните на АББА и разказва за стремежа на една дъщеря да открие истинския си баща.

Мюзикълът е оценен високо веднага след неговото излизане през 2008 година, а локациите, избрани за снимките на продукцията, се намират в Гърция.

Ако сте фен на „Mamma Mia“ и сте гледали продължението „Mamma Mia: Here We Go Again“, няма как да сте останали безразлични и към мястото, и към природата от двата филма. Островната обстановка е представена във филма чрез двата живописни острова Скиатос и Скопелос и малкото селце Дамухари.

Остров Скиатос

Този остров разполага с летище и именно там е заснета сцената от първия филм, в която тримата бащи на героинята на Аманда Сейфрид се срещат за първи път. Скиатос очарова с автентичния си дух и дава възможност за романтични разходки из тесните улички. На острова може да се любувате на невероятните морски пейзажи и девствени плажове, които са заснети и в самия филм.

Именно Скиатос е островът, на който най-често отсядат актьорите и снимачният екип по време на снимките и на двата филма. Местните хотели са приемали за свои гости звезди като Шер, Мерил Стрийп и Пиърс Броснън.  

 

Районът около камбанарията „Св. Николай“ (St. Nikolaos Bell Tower) e мястото, където Софи изпраща писмата си, но точно този изглед е композиран и няма как да го откриете в същия вид като във филма.

Остров Скопелос 

Скиатос и Скопелос са избрани за снимките на „Mamma Mia!“ след внимателна селекция и подбор измежду 21 гръцки острова, а основен критерий за избора е била буйната зеленина.

Остров Скопелос съчетава морското синьо и омагьосващото зелено, които така вълшебно се хармонизират помежду си и успяват да изградят образа на „Калокайри“, измисленият специално за филма остров, на който се развива действието.

Повечето от сцените на открито са заснети именно в градове на остров Скопелос, който се намира край бреговете на Гърция в Егейско море. Не можете да летите директно до острова, но можете да резервирате полет до Скиатос и след това да вземете ферибот, а така ще имате възможност да наблюдавате острова отблизо и отдалеч, а с малка доза късмет, можете да видите и делфини.  

Едно от местата, снимани във филма, е така нареченият „планински полуостров“, свързан със сватбата на Софи. Имало е много възможности за избор на място за сватбата, тъй като островът разполага с над 360 църкви и параклиси, но избраният за филма е параклисът на Агиос Йоанис Продромос, близо до град Глоса.

Извисяващ се на върха на скала, на близо 100 метра, параклисът е преобразен за снимките на филма, а интериорът му е изцяло променен от продукцията. Въпреки това, и до днес е доста разпознаваем и е често избирано място за сватби и подновяване на обети.   

Кадър от първия филм „Mamma Mia“ (2008). Снимка: outnow.ch

Освен това, скалата от този полуостров е била използвана за сцената на скока на Софи и нейните потенциални бащи. Любопитен факт е, че именно това е любимото място на актьорите и екипа, където по традиция са се събирали за пикник след края на снимачния ден.

В официалния сайт на мюзикъла са публикувани и хотелите, в които са отсядали някои от звездите на продукцията, докато други пък са предпочели да наемат частни вили, където да се насладят на по-голямо уединение.  

Дамухари

 

Дамухари се намира на източния бряг на Гърция, само на 30 минути от Волос и на север от Атина. Първоначално мястото било предназначено единствено за отсядането на част от екипа на „Mamma Mia“, но след като видели мястото, решили да го включат в снимките, и има защо. Някои от местата в Дамухари са използвани в началото на първия филм, когато Кристин Барански и Джули Уолтърс пристигат на острова и се срещат с Мерил Стрийп, а много от плажните сцени са заснети на най-известния плаж там – Blue Beach. 

И ако през цялото това време очаквахте да споменем къде се намира „Вила Донна“, трябва да ви разочароваме. Хотелът, показан във филма, намиращ се на скалите над плажа в Скопелос, не съществува, за голямо наше съжаление. Повечето сцени от хотела са заснети в студио в Холивуд и чак след това са наставени с кадри от природата на острова.

Снимки: istock

Автор: Татяна Чучукова, стажант в Az-jenata.bg.

Коментирай
Свободно време