Свободно време

Обичате да пътувате? Ето какво всъщност се случва с тялото ви

Страничните ефекти на иначе приятното преживяване от пътешествието

11.10.2018г. / 10 38ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пътуването за някои е мечта, за други начин на живот. Прекрасно е да обикаляте света, да се наслаждавате на приказни гледки, да се запознавате с чужди култури, да опитвате непознати ястия. Изобщо пътуването дава огромна наслада, която не може да се замени с нищо друго. Пък и планетата ни е надарена с толкова вълшебни места, че цял един живот не стига да се обиколят всичките.

Всичко дотук е прекрасно, но запитвали ли сте се какво всъщност се случва с тялото ви, докато пътувате? Крехкият човешки организъм изпитва затруднения дори при най-малките промени в околната среда. Когато сте родени в определен географски регион, тялото ви се е адаптирало към климатичните особености, водата в региона, специфичните микроорганизми, въздуха на това място.

Съвети за безопасно и приятно пътуване в напреднала бременност

Когато рязко смените обстановката, в тялото се случват не особено приятни неща, които може да не изглежда, че ви се отразяват зле, но е така.

Ето каква е негативната страна на иначе прекрасните пътешествия, които обичате да предприемате.

Нарушава се кръвообращението

Ако пътувате на дълги разстояния, това предизвиква схващания в крайниците, притискане на органи заради продължителното седене, подуване и отичане на краката, кръвен застой, крампи в мускулите. В допълнение промяната в налягането при летене натоварва кръвообращението и крие риск от поява на тромби и съсиреци.

Инфекции

Пътуването към отдалечени райони с друг климат и непознати патогени крие риск от различни инфекции, някои от които опасни за живота. Без значение с какъв транспорт пътувате, можете да се заразите още на борда, особено ако пътуват пътници от други държави и континенти. Най-често се появява така наречената пътническа диария.

Защо е хубаво да пътувате по-често?

Пътешествието до повечето тропически страни и острови крие риск от подобна диария, тъй като водата и местната храна съдържат бактерии, предизвикващи стомашно-чревни проблеми. Избягвайте да пиете вода от чешмата и да измивате плодовете и зеленчуците си с тази вода. Препоръчително е и морските дарове да се консумират с повишено внимание.

Радиация

Въздушният транспорт е най-бързият и удобен начин да стигнете до далечна точка само за няколко часа. Летенето обаче крие риск от излагане на повишени нива на радиация. Опасно е за бременни жени, хора с хронични заболявания, деца и възрастни, ако е често и по-продължително.

Безсъние

Когато смените часовите зони организмът ви се обърква тотално и се нуждае от няколко дни, докато успее да преобърне циркадния си ритъм на 180 градуса. Промяната дори само от един час оказва силно влияние върху процесите в тялото, камо ли 8 до 12 часа разлика например.

Най-честата проява на този страничен ефект от пътуването е инсомнията. Тя може да продължи с дни и да ви накара да се чувствате наистина зле. Освен това не е безобидна, защото се нарушава балансът на редица биохимически и хормонални процеси в тялото.

Артрит

Ако не страдате от артрит няма от какво да се притеснявате. Летенето само по себе си не увеличава риска от поява на артрит, но засяга хората, които вече имат това страдание. Продължителното обездвижване сковава ставите, предизвиква силни болки, подуване, проблеми с лимфната система.

6 удобни съвета за безаварийно пътуване

Акне

Забелязали ли сте, че здравето на кожата ви се променя, когато пътувате? Много хора се оплакват от така нареченото постсамолетно акне, причинено от изкуствената вентилация в самолета и вдишването на нечист въздух продължително време. Кожата става по-мазна, акнетична, лъщяща. Появяват се черни точки и гнойни пъпки.

Специалистите препоръчват пътуване с по-удобен за тялото транспорт, какъвто е корабът или влакът. При тях човек може да стане, да се поразходи и да раздвижи тялото си, така че да му помогне да се почувства по-добре по време на пътя.

Коментирай