Нова документална поредица за забравените пълководци от петте войни в периода 1885–1945 г. стартира в ефира на предаването „Операция: История“ по Bulgaria ON AIR, от 11 ноември.

Образователният проект „Нашите пълководци“ се състои от 10 късометражни филма с продължителност до 6 минути. Всеки един от тях е посветен на личност, участвала в Сръбско-българската война, Балканската, Междусъюзническата, Първата световна или Втората световна. Героите на „Нашите пълководци“ са личности, чиито имена може и да са забравени с времето, но са оставили значима следа в българската история.

Образователната поредица „Нашите пълководци“ е вторият проект на сдружение „Българска история“ и ЗАД „Армеец“ след Българско военно чудо, който предизвика истински фурор през 2017 година.

На 11 ноември, от 16:30 часа, в студиото на „Операция: История“ ще гостуват авторите на проекта, които ще разкажат повече за документалната поредица. Първото видео от „Нашите пълководци“ е посветено на Олимпий Панов.

Той е български революционер и офицер, който се включва в Руско-турската освободителна война като опълченец, а в Сръбско-българската война като командир на артилерията. Той подписва пакта за примирие със сърбите, а по-късно е избран за военен министър. Остава на този пост за кратко, защото е осъден на смърт, заради участието си в Русенския бунт.

В следващите издания на „Операция: История“ по Bulgaria ON AIR зрителите ще видят късометражни филми, посветени на Георги Вазов, Стилиян Ковачев, Данаил Николаев, Георги Тодоров, Димитър Добрев, Стефан Тошев, Георги Векилски, Георги Радков и Владимир Стойчев.

Не пропускайте „Операция: История“ с водещ Росен Петров, всяка неделя от 16:30 часа, по Bulgaria ON AIR.

Снимка: Bulgaria ON AIR