Свободно време

Грешки в празничната украса, които могат да застрашат семейството ви

Как да декорираме дома без да повишаваме риска в него

22.12.2021г. / 13 53ч.
Илияна Николова
Снимка: Maxpixel

Снимка: Maxpixel

Празничната подготовка тече с пълна сила най-вече в последните дни преди настъпването на самите празници. Невинаги успяваме да помислим за всичко, най-вече за безопасността. Много хора не си дават сметка, че някои малки грешки в детайлите на украсата за Коледа и Нова година могат да им донесат толкова много главоболия. Неслучайно по празниците спешните болнични центрове, пожарните и полицейските служби работят най-усилено – защото по празниците стават много непредвидени ситуации.

Безобидната на пръв поглед празнична декорация може да ви донесе повече главоболия, отколкото преяждането и прекаляването с алкохола накуп. Вижте кои са грешките с украсата, за които да внимавате.

Слагате отровни растения на масата

Коледната звезда е един от символите на Коледа. Тя присъства в много домове по празниците, на трапезата, в близост до нея или до храната. Малко хора знаят, че всъщност коледната звезда е отровно растение.

Оригинални идеи за празнична декорация

Дръжте го на прилично разстояние от трапезата, малки деца и домашни любимци. Докосването на листата и стъблото на коледната звезда, както и поглъщането им може да доведе до гадене, повръщане, спазми и болки в корема. Симптомите се причиняват от съединения в млечката на растението, наречени сапонини.

Не проверявате коледните лампички предварително

Празничните светлинки са известни със своята слабост и нетрайност. Препоръчително е да ги проверявате преди да сте ги включили в употреба, тъй като някои от тях могат да са изгорели. Това е по-малкият ви проблем. По-големият е, че ако са неизправни, могат да предизвикат късо съединение и много главоболия след това.

Необезопасени батерии

Някои от коледните и новогодишните играчки и декорации работят с батерии. При прилагане на неизправни батерии има риск от повреда на декорациите, разтапяне на пластмаса и други проблеми.

Оставяте коледното дърво да изсъхне прекалено много

Всяка година стотици хиляди коледни дръвчета биват изсечени преди празниците, за да послужат като основна украса според традицията. Ранното им изсичане и поставянето им впоследствие в дома ви в условия на парно или друг вид отопление ускорява процеса на изсъхване на дръвчето.

Лампичките, с които украсявате коледното дърво могат да повишат риска от пожар, ако са неизправни или ако дръвчето е прекалено сухо. Имайте го предвид. Дръжте дървото във вода, в градинска пръст и задължително проверявайте изправността на лампичките преди употреба. Не ги оставяйте запалени без надзор.

Не включвайте щепселите в неизправни разклонители и контакти

В забързаната подготовка за празниците много често пропускаме и изправността на електрическата инсталация в домовете си. В този период усилено се готви на печката, а домът се отоплява в много случаи и на ток. Това създава повишен риск от проблеми с инсталацията. В допълнение се явяват и светещите украшения, които включваме към нея. Внимавайте къде включвате електрическите си декорации и лампички, за да няма проблеми, които да помрачат празниците ви.

Евтини идеи за коледна декорация

Коледното дърво не е стабилно

Много проблеми възникват заради нестабилно поставено коледно дърво. Ако то падне заедно с лампичките върху него, това носи риск за семейството и близките ви. Ако сте го закичили със стъклени и други чупливи играчки, това също би бил проблем. Стабилизирайте внимателно елхата още преди да сте я украсили.

Не планирате мястото на всяка играчка

Неправилното разпределение на тежките играчки по коледното дърво също може да причини падането му. Планирайте предварително кое къде ще стои.

Поставяте свещи на елхата или в близост до запалими предмети

Искате свещите да горят през цялото време, за да направят настроението и уюта още по-осезаеми? Това е чудесно, но трябва да съобразите мястото, на което ги поставяте. Свещи по коледното дърво никак не е препоръчително да горят. Ако разполагате свещички по масата или мебелите, постарайте се да ги поставите в достатъчно безопасни свещници и съдове, така че да нямат досег с околните предмети и тъкани.

Коментирай