Свободно време

Стартира инициативата "Да спасим едно дърво"

22.06.2007г. / 13 17ч.
Аз жената
Стартира инициативата "Да спасим едно дърво"

Голяма еко инициатива посветена на опазването на околната среда, стартира ЕКОБУЛПАК в края на учебната година в пет столични района, с които дружеството има сключени договори за разделно събиране на отпадъците. Става въпрос за общините “Сердика”, “Възраждане”, “Изгрев”, “Надежда” и “Слатина”.

В кампанията, която беше насочена основно към учениците от 1 до 4 клас, както и към подготвителните групи на детските градини, се включиха 15 училища.

Срещу всяка предадена за рециклиране стара тетрадка децата получаваха нова, в комплект с учебното помагало за разделно събиране, което беше отпечатано от ЕКОБУЛПАК и съдържа приказка и занимателни игри с участието на Жълтурана-Сладурана и Стъкления Роби.

Общо 680 кг хартия бяха събрани в петнайсетте столични училища включили се в инициативата. За целта 12 екопосланика, облечени като макети на контейнери и отпадъци от опаковки, минаха през всяка класна стая и обясниха на малчуганите колко е важно за опазването на околната среда да рециклираме отпадъците. Те научиха от пратениците на ЕКОБУЛПАК, че всеки тон рециклирана хартия може да спаси от изсичане между 17 и 20 дървета.

Дружеството планира да поднови инициативата наесен, като този път в нея се включат деца от цяла България.

“Да спасим едно дърво” е част от мащабната информационна кампания, посветена на разделното събиране на отпадъците, която ЕКОБУЛПАК стартира в началото на годината. В продължение на няколко месеца облечените като макети на контейнери и отпадъци от опаковки посланици на дружеството посещаваха големите търговски обекти в София, както и парковете, и разясняваха на гражданите ползите от разделянето на отпадъците. Младежите са специално обучени от ЕКОБУЛПАК и отговарят на всякакви въпроси на софиянци, свързани с разделното събиране.

Коментирай