Свободно време

Влиянието на еврозоната върху лихвите

През първата половина на 2019 г. се очаква лихвените проценти по новодоговорени срочни депозити и кредити да се запазят на достигнатите ниски равнища

05.04.2019г. / 09 51ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

През последните месеци темата с евентуалното влизане на България в предверието на еврозоната, или така наречения валутно-курсов механизъм ERM II, се преплита особено силно с още една – темата за лихвите по кредитите.

Една от тезите в подкрепа на това страната ни да се присъедини към клуба на богатите е именно очакването, че тази стъпка ще доведе до значително поевтиняване на заемите. Според редица икономисти страната ни ще изглежда много по-безрискова и сигурна за инвестиции, ако бъде част от еврозоната. Това пък от своя страна ще доведе до по-ниски лихви по кредитите, тъй като българските банки ще могат да взимат по-евтини заеми отвън. Трансакционните разходи ще спаднат значително.

Да видим обаче какво е положението към момента. Според последното издание „Икономически преглед“ на БНБ спредовете между лихвените проценти по нови фирмени кредити и жилищни кредити в България и тези в еврозоната за периода януари-ноември 2018 г. продължават да се свиват и към ноември спадат до исторически ниски нива, съответно от 202 базисни точки и 166 базисни точки. За същия период спредът по фирмените кредити отбелязва понижение с 39 базисни точки, а този по жилищните съответно с 47 базисни точки, изчислиха в централната банка.

През първата половина на 2019 г. се очаква лихвените проценти по новодоговорени срочни депозити и кредити да се запазят на достигнатите ниски равнища. Повече по темата може да прочетете тук.

Коментирай