Свободно време

Екомрежа Натура 2000 - предпоставка за привличане на инвестиции

04.07.2007г. / 15 51ч.
Аз жената
Екомрежа Натура 2000 - предпоставка за привличане на инвестиции

Екомрежата Натура 2000 е важна предпоставка за привличане на допълнителни инвестиции и за устойчивото икономическо развитие на регионите, включени в нея, беше водещото послание на семинара „Климатичните промени и Натура 2000 - предизвикателства и възможности“, организиран от Асоциацията на българските Чийвнинг стипендианти организиран със съдействието на Посолството на Великобритания у нас. Основна цел на семинара, на който участваха над 80 представители на общинските власти, държавната администрация, водещи неправителствени организации и международни екологични експерти, беше да даде повече информация относно механизмите за устойчиво развитие на зони, включени в Натура 2000, възможностите за привличане на инвестиции, развитието на екотуризъм и успешни европейски практики.

 

„Липсата на достоверна и изчерпателна информация относно екомрежата Натура 2000 е една от най-сериозните причини за възникналото през последните месеци в българското общество напрежение по темата“, обясни Юлиан Войнов, председател на Асоциацията на Българските Чийвнинг Стипендианти. „Хората, живеещи в Натура 2000 зони, се страхуват, че ще останат без поминък, а общините - че включването на техни територии в екомрежата ще доведе до съществено намаляване на инвестициите. Всъщност нещата не стоят така - включените в Натура 2000 зони дават възможности за дългосрочни инвестиции и много по-стабилно икономическо развитие - точно това се опитахме да покажем днес на участниците в семинара“.

 

Пред собствениците (както частни лица, така и общини) на включени в европейската екомрежа зони има много възможности за привличане на външни и вътрешни инвестиции от източници на местно, национално и европейско равнище, стана ясно от презентациите на семинара. Натура 2000 зоните могат да бъдат превърнати в привлекателни туристически дестинации, което от своя страна ще намали безработицата и ще увеличи възможностите за професионална реализация (особено за живеещите в селски райони). Това показаха с конкретни примери за икономически успешни Натура 2000 зони в Европа Айвън Ланг,  мениджър на  на Натура 2000 зона Пагъм Харбър, Великобритания, и унгарският екологичен консултант Михай Вег.

Същността на Натура 2000, промените в климата и резултатите от това, опазването на биоразнообразието, финансирането на защитени територии, компенсаторните механизми за земи, включени в екомрежата, финансовите инструменти и оперативните програми на ЕС, както и методите за развитие на устойчив туризъм, бяха някои от основните теми,  разгледани от останалите говорители на семинара - български експерти от държавната администрация: Министерство на околната среда и водите, Министерство на регионалното развитие, Министерство на земеделието и горите, Национална агенция по туризъм и екологични организации.

_____

За АБЧС:

Асоциацията на българските Чийвнинг стипендианти (ABCS) обединява млади успели българи, получили съществена част от своето образование в Обединеното Кралство благодарение на стипендията Чийвнинг на Британското външно министерство. Асоциацията е създадена с помощта на Британския съвет и Британското посолство в България.

Сред по-известните носители на стипендията са сегашният министър-председател Сергей Станишев, външният министър Ивайло Калфин, политологът Иван Кръстев и др.

С цел да допринесат за положителното развитие на българското общество членовете на Асоциацията провеждат дебати, анализи на актуални проблеми, промотиране на работещи практики и изготвяне на проекти от обществена значимост в областта на евроинтеграцията, икономиката, правото, културата и образованието, развитието на гражданското общество и междукултурното общуване.

 

 

Коментирай