За първи път българин е сред спечелилите стипендия за млади учени на американската фондация „Херц“. Само на 23 години докторантът по теоретична физика в университета „Харвард“ Александър Атанасов успява да се пребори с над 750 кандидати за финансирането.

Завършва бакалавърска и магистърска степени по математика в университета в „Йейл“. Интересува се от гравитационната теория на Айнщайн, теорията на черните дупки и теорията на квантовото поле. „По-конкретно искам да разбера как тези идеи сочат към нови закономерности на нашата вселена“, посочи той пред журналиста от Bulgaria ON AIR Петя Кертикова.

Александър се гордее с произхода си и се замисля за бъдеще в България, която е напуснал още на 2 години.

Моята майка беше професор по балканска история, а баща ми беше архитект. Нямаше много наука в семейството, но в гимназията имах много добри учители и по математика и по физика“, каза още Атанасов.

Именно преподавателите запалват Алекс по физиката и математиката и му помагат да извърви дългия път до стипендията „Херц“.

Безвъзмездна е – без задължения. Дава ми свобода да преследвам своите академични интереси по-добре. Ако искам да участвам в научни конференции в Европа, мога да взема от тези пари“, сподели докторантът.

Фондацията съществува от 1957 година. Основана е от син на емигранти, а целта ѝ е да подкрепя млади учени, които искат да променят света към по-добро. Мечтата на българина е да стане професор по физика – като хората, благодарение на които преди дни беше показана снимка на черна дупка.

Вижте повече в репортажа на Петя Кертикова.

На 25 април в „България сутрин“ ще бъде излъчен и разширен материал по темата.