Свободно време

Исторически успех: Млад български учен спечели стипендия от 250 хиляди долара

23-годишният Александър Атанасов успя да се пребори с над 750 кандидати за финансирането

24.04.2019г. / 17 32ч.
Аз жената
Исторически успех: Млад български учен спечели стипендия от 250 хиляди долара

За първи път българин е сред спечелилите стипендия за млади учени на американската фондация „Херц“. Само на 23 години докторантът по теоретична физика в университета „Харвард“ Александър Атанасов успява да се пребори с над 750 кандидати за финансирането.

Завършва бакалавърска и магистърска степени по математика в университета в „Йейл“. Интересува се от гравитационната теория на Айнщайн, теорията на черните дупки и теорията на квантовото поле. „По-конкретно искам да разбера как тези идеи сочат към нови закономерности на нашата вселена“, посочи той пред журналиста от Bulgaria ON AIR Петя Кертикова.

Александър се гордее с произхода си и се замисля за бъдеще в България, която е напуснал още на 2 години.

Моята майка беше професор по балканска история, а баща ми беше архитект. Нямаше много наука в семейството, но в гимназията имах много добри учители и по математика и по физика“, каза още Атанасов.

Именно преподавателите запалват Алекс по физиката и математиката и му помагат да извърви дългия път до стипендията „Херц“.

Безвъзмездна е – без задължения. Дава ми свобода да преследвам своите академични интереси по-добре. Ако искам да участвам в научни конференции в Европа, мога да взема от тези пари“, сподели докторантът.

Фондацията съществува от 1957 година. Основана е от син на емигранти, а целта ѝ е да подкрепя млади учени, които искат да променят света към по-добро. Мечтата на българина е да стане професор по физика – като хората, благодарение на които преди дни беше показана снимка на черна дупка.

Вижте повече в репортажа на Петя Кертикова.

На 25 април в „България сутрин“ ще бъде излъчен и разширен материал по темата.

Коментирай
1 rate up comment 2 rate down comment
Никой ( преди 4 години )
Здравейте всички. Дано да имате прекрасен ден :) Малка корекция към заглавието- млад американски учен от български произход получи стипендия. Фалшива новина от фалшиви журналисти. Но надеждата умира последна, малко след като и последния българин хване самолета на запад. Приятен ден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота