Свободно време

5 урока за парите, които научих от мама

Защото майките знаят най-добре

19.05.2019г. / 06 37ч.
Нина Иванова
Снимка: istock

Снимка: istock

Да управляваме добре парите си е изкуство и на него се учим всеки ден, това е сигурно. Но би било прекрасно, ако още в началото на своята финансова независимост сме наясно с някои ценни правила и уроци, които да ни помогнат да се справяме с парите. Днес ще ви споделя някои от уроците, които научих от моята майка. А както се досещате, майките знаят най-добре и умеят да предават знанието на децата си. Дано са полезни и на вас.

Няма принц

Възможно е принцът от приказките да съществува и той да е идеалният партньор, но в живота рядко се случва. Затова един от първите ценни уроци за живота е да разчитам на себе си, а не на някой друг. Ако в живота попаднем на партньор, на когото можем да се опрем, е прекрасно, но не и да живеем с мисълта, че някой друг ще работи и ще ни издържа. Ако живеем с подобна философия, реалността може да ни покоси с много тежки удари.

>> 4 навика, които помагат да забогатеете <<

Да не се плаша от парите

С порастването разбираме, че да изработим парите, с които трябва да живеем и да се справяме, всъщност не е нито толкова лесно, нито така забавно, както сме си представяли. Отговорно е и дори плашещо за мнозина. Но всъщност едно от ценните неща, които научих от моята майка е, че това са просто числа и не е невъзможно да се научим да се справяме с тях, така че да ни служат добре. Приемаме ги обективно, без страх и притеснение. Всеки проблем има решение, финансовите дела не са по-различни. По-добре бихме се справили с тях, ако не се плашим.

>> Как да организирате портфейла си, за да привлечете пари <<

Да спестявам за големите покупки

Един от проблемите на съвременното общество е, че иска повече неща, отколкото може да си позволи. За целта често прибягваме до различни средства и начини да финансираме желаните от нас покупки. Това, което мама ме научи обаче е да спестявам за нещата, които силно искам да имам и които са по-скъпи, не са напълно в моите възможности. Разбира се, има покупки, за които трябва да се спестява с години, за да си ги позволим и тогава търсим алтернативни начини. Но за по-малките покупки можем да си наложим финансова дисциплина и да спестяваме или поне да съберем част от необходимата сума, за да сме в по-малък дълг, взимайки парите от друго място.

Да имам фонд за спешни случаи

Понякога поради независещи от нас обстоятелства може да се случи временно да нямаме финансови средства, било заради забавяне на заплата или непредвидени ситуации. В подобен неудобен случай винаги е добре да имаме пари подръка, докато се стабилизира финансовото ни положение. За целта е добре да събирате периодично малки суми, но редовно, във фонд за спешни случаи. И когато ви се наложи, да можете да използвате тази сума, без да искате заеми от никого.

Да знам пазарната си стойност

Когато сте наясно с качествата и потенциала си, реалисти сте относно възможностите си, трябва да знаете и къде е мястото ви на пазара на труда. Да се подценявате е немислимо, както и да се надценявате. Но да знаете колко струвате и какви са възможностите ви, това е важно. Колкото по-бързо го установите, толкова по-бързо ще дойдат успехите в професионален план.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
от опит ( преди 4 години )
повечето *** патки мразят да имат пари - всичко трябва да се опука до стотинка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар