Свободно време

8 неща, които да не казвате на хората в живота си

Не наранявайте с думи

10.11.2021г. / 17 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

През живота ни преминават много хора, някои от тях близки и оставащи задълго край нас, а с други се срещаме мимолетно в ежедневното си общуване. С всички тях ние разменяме думи, фрази, изречения, понякога нападки, проявяваме грубост или просто несъобразителност.

Всичко, което казваме на хората в живота си, дори на тези, които се появяват в него като епизодични герои, оставя следа.

Без значение каква е връзката ни с тези хора, какви са отношенията ни и дали те ще продължат занапред или не, има някои неща, които не бива да изричаме.

Какво да не казвате на шефа си

Не очаквайте повишение или увеличение на заплатата, ако започвате изреченията си с „това не е част от работата ми“ или „това не е описано в длъжностната ми характеристика“. Вярно е, че много ръководители се възползват от властта си, за да притискат служителите да работят извънредно без допълнително заплащане, но във ваш интерес е да се измъквате от ситуацията по-елегантно. Така хем няма да оставите лошо впечатление, хем няма да се ощетите сами.

Какво да не казвате на родителите на съпруга/ та си

Дъщеря ти/ синът ти предпочита/ обича така“ – с тази или подобни фрази в този смисъл вие обиждате родителите на партньора си, че не го/ я познават достатъчно добре. Връзката между родител и дете е специална и никой няма право да се държи осъдително. Затова се въздържайте от подобни реплики, които могат да наранят близките ви.

Какво никога да не казвате на приятелка в развод

Какво да не казвате на детето си

Родителството е най-трудното предизвикателство в живота. Човек никога не е сигурен дали е на прав път. Понякога ситуациите са толкова деликатни, че не знаем как е правилно да реагираме спрямо детето. Точно в такива моменти грешим.

Защо не си като сестра си/ брат си?!“ Това изречение е може би най-болезненото за едно дете – да усети предпочитанието на родителите си към другото дете. Много родители неволно използват този похват в безпомощността си в дадена ситуация без да си дават сметка как тези думи кънтят в ушите на детето до края на живота му в повечето случаи. Подобни сравнения се отразяват много дълбоко върху формирането на личността и ценностната система на подрастващото дете и могат да нанесат трайни последици в характера и отношението към другите в живота впоследствие.

Какво да не казвате на интимния си партньор

Между партньорите могат да се разменят най-тежките думи по време на конфликт. Неслучайно с най-близките хора се нараняваме най-силно именно защото са ни близки. Можете да нараните половинката си по всевъзможни начини, но проявата на недоверие е може би най-дълбоко засягащото действие.

Не ти вярвам“ и „преиграваш“ са някои от тези забранени за изричане фрази, които могат да разклатят връзката ви, въпреки че на пръв поглед не звучат така пагубно.

Какво да не казвате на приятелка/ приятел

Липсата на емпатия и подкрепа е нещото, което може да прекрати едно приятелство моментално. Ако приятелката ви е скъсала с половинката си, в никакъв случай не бързайте да казвате „не се притеснявай, ще ти мине с времето“. С подобно изречение заявявате нежеланието си да участвате в ситуацията с подкрепа към приятелката си, а я оставяте да се оправя сама, а времето да лекува раните.

Какво да не казвате на лекаря си

В различните ситуации човек може да прояви съмнение към лекуващия лекар относно компетентността му, предписаното лечение, методите на изследване, вниманието, което специалистът отделя на пациента си. Но въпреки това не трябва да казвате „не мислите ли, че трябва да действаме така...“, с което да подложите гласно методите на лекаря си под съмнение. Той е специалист и има опит в сферата, в която практикува. Ако имате съмнения, потърсете второ мнение без да го обиждате.

Какво никога да не казвате на шефа?

Какво да не казвате на сестра си/ брат си

Не ми казвай какво да правя, не си ми майка/ баща!“ Това е една от най-често употребяваните фрази при конфликт между братя и сестри. Без значение дали братът или сестрата, които се държат протективно към вас, се опитват да ви наставляват, те не го правят с лошо, а тъкмо обратното. Затова не им отвръщайте с тези болезнени думи.

Какво да не казвате на учителя на детето си

Може да не сте съгласни със забележките към детето ви, които учителят ви има, но това не означава, че имате право да подбивате авторитета му, най-вече пред децата. Изречения от типа „изобщо не знаете какво правите“ са непрепоръчителни. Тези специалисти са получили образованието и следдипломната си квалификация, за да се занимават с обучението и възпитанието на децата. Имайте им повече доверие и не оспорвайте преценките им публично, ако искате пред детето ви авторитетът на учителя и образованието да означава нещо важно.

Коментирай
2 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 2 години )
ne se e nalagalo da vodia podobni razgovori . sam 4ovek sum , niamam priateli .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 0 rate down comment
Щерю ( преди 4 години )
Свободно време