Свободно време

Да учи ли детето английски през лятото?

Добре е почивката да се съчетава и с полезни занимателни дейности за децата

31.07.2019г. / 15 17ч.
Аз жената
Снимка: ЛъкиКидс

Снимка: ЛъкиКидс

Лятната ваканция несъмнено е най-любимият период от годината за децата. Игри, веселие, разходки с приятели, пътешествия с родителите, почивка от училищната рутина. Несъмнено най-чаканият период от годината за малчуганите, но освен забавни, тези три месеца от годината е добре да бъдат съчетани с полезни занимателни дейности за децата. Често на децата се предоставя списък с препоръчителна литература, по която да се готвят лятото, допълнителните уроци по език също са ползотворен вариант за свободното време на децата.

Сред основните проблеми, които родителите срещат по време на ваканционния период на децата, се явява казусът какво да правят те, докато родителите са на работа и кой да им отделя време и да се грижи за тях. Вариантите не са малко – близки роднини биха могли да съдействат, има летни лагери, летни училища и занимални, в които детето би се чувствало комфортно. Все пак не бива да се забравя, че лятото е чудесен период за почивка на учениците, така че те трябва да се радват както на игрите и забавленията, така и да заложат на образователни дейности.

Много предпочитан вариант за свободното време през лятото, родителите са открили в летните лагери за деца. Особено популярни са тези лагери, които съчетават обучението по чужд език заедно със забавните активности, които лагерите предлагат. Такива лагери се организират както на море, така и на планина, като според пристрастията на детето и двата варианта са много подходящи.

От една страна морските лагери предоставят страхотни емоции за децата – плаж, плуване, гмуркане и т.н.

А планинските лагери предоставят възможност за многобройни игри на открито. Който и лагер да изберете за вашето дете е добре да се съобразите с предпочитанията му.

Защо са толкова успешни лагерите за обучение по чужд език? Факт е, че последните няколко десетилетия са се наложили изключително много този тип училища през ваканциите, в които детето в рамките на седмица или две попада в различна среда и се научава само за няколко дни да говори свободно чужд език. Разбира се, владеенето на езика няма как да бъде перфектно само за няколко дни обучение, но детето се отпуска да комуникира на чуждия език по-лесно.

Защо е добре детето да учи английски от малко? Английският език несъмнено е най-масовият език в света. Всичко около нас е предимно на английски – музика, филми, интернет страници.

За да може детето да се оправя по-лесно с предизвикателствата от гледна точка на работа и контакти, е препоръчително от малко да започне да го изучава. Извън училище възможностите са различни – може да го запишете на курсове по английски за деца, вариант е и частен учител, както и лагерите за които споменахме.

Според нас най-забавният сценарий за детето е лагер по време на ваканцията, най-вече лятната. Детските летни лагери за изучаване на английски език са препоръчвани, защото в рамките на 3-4 часа детето изучава граматика и лексика, а през останалото време играе и се забавлява с останалите деца в лагера. Един от успешните детски лагери е популярният в Банско – ЛъкиКидс. Плюсът на този лагер е възможността децата да упражняват свободно английски език през цялото време на денонощието, не се разрешава комуникацията на друг език, различен от български, освен това преподавателите са с матерен английски език. Важното за този лагер е, че част от заниманията преминават сред природата. Индивидуалният подход също е от изключително значение, затова, за да бъде максимално полезен обучителният процес, децата се разделят на групи според тяхното ниво на познаване на езика.

Който и метод за изучаване на английски език да изберете за вашето дете – важно е детето да усеща разнообразие и да му бъде интересно и забавно.

Коментирай