Свободно време

Алтернативи без дим

Пазарът на днешното поколение бездимни устройства се развива изключително бързо

10.09.2019г. / 15 34ч.
Михаела Лазарова
Алтернативи без дим

Най-доброто нещо, което можете да направите, когато става дума за тютюнопушене, е да не пушите изобщо. Въпреки това, за много хора борбата или дори отричането на истинското удоволствие от пушенето е трудно. Разбира се, трудно не означава невъзможно, но нека бъдем честни – повечето пушачи трудно се отказват от ритуала си като кафе с цигара сутрин или с чаша вино след дълъг и напрегнат ден.

В дигиталната ера, когато всички навици подлежат на промяна, употребата на тютюн също променя своята форма. Радикалната промяна на навика дойде с устройствата, които нагряват тютюна без да го горят. Устройства като IQOS, glo и други премахват цигарения дим, който съдържа над 6000 вещества, 100 от които доказани канцерогени, и така намаляват риска за пушачите и тези около тях. 

Пазарът на днешното поколение бездимни устройства се развива изключително бързо, а общественият дебат за намалената вреда и достъпът до по-добри алтернативи за пушачите е по-актуален от всякога. Трябва ли да се борим за настояще без тютюневи и никотинови продукти, или просто да сведем до минимум вредата в свят, в който тютюнът неизбежно ще продължи да бъде употребяван? Дали предлагането на по-малко рисков начин на употреба ще откаже голяма част от пушачите от вредния навик и ще намали вредата за обществото като цяло? Наистина ли са по-малко вредни новите бездимни алтернативи? Списъкът с въпроси е дълъг, но ще потърсим отговори на някои от тях.

За разлика от обикновените цигари, популярните IQOS устройства нагряват късове от истински тютюн, като при употребата се отделя пара, която съдържа вода и никотин, няма катрани и вредните вещества са намалени до 95%. Те се различават от електронните цигари, като популярното устройство Juul например, които изпаряват никотинова течност.

Наистина ли IQOS е по-малко вредната алтернатива на пушенето?  

Наскоро, изследователи от Университета в Лювен и Университета „Томас Мор“ в Белгия са провели проучване, което сравнява бездимния продукт с електронни цигари и нормални цигари с две цели: измерване на нивата на въглероден монооксид преди и след употреба на продуктите и за определяне на потенциала на всеки продукт да отговори на нуждите на потребителите, след като са се въздържали от пушене за едно денонощие.

Резултатите на 30 участника отговарят на очакванията, като показват, че цигарите в най-голяма степен задоволяват желанието, успокояват симптомите на въздържанието и субективната оценка, следвани от бездимните устройства и електронни цигари. Авторите стигат до заключението, че бездимните устройства могат да задоволят желанието за пушене без силното въздействие на въглероден монооксид, което пушенето на цигари предизвиква. Те установяват също, че потребителите, за които тютюневите изделия с нагряване и електронните цигари са новост, демонстрират предпочитания към бездимните продукти пред подложените на тест електронни цигари.

Това и други подобни скорошни проучвания доказват потенциала в идеята, която  поддръжниците на съвременните начини за тютюнопушене, се опитват да предложат. Идеята, че съвременните устройства не са някаква допълнителна опасност  към темата за цигарите и други тютюневи изделия, а по-скоро по-разумна алтернатива. Те позволяват на онези над 1 милиард пушачи, които не могат да се откажат, да останат пушачи, като същевременно намалява риска за здравето в сравнение с тютюнопушенето. 

Разбира се най-добрият избор е пълен отказа, които се оказва труден за 9 от 10 от пристрастените към никотина. Затова специалистите по обществено здраве препоръчват никога да не се започва, независимо от това как ще употребявате тютюна.