Свободно време

Истината е във виното и розите – историята на завърналите се Людмил и Десислава

От Великобритания до Сопот по трънливия път към розовата мечта и малиновото вино

12.09.2019г. / 12 29ч.
Мария Дуковска
Истината е във виното и розите – историята на завърналите се Людмил и Десислава

Да се прибереш в родния Сопот и да правиш малиново вино. Рубриката „Завърналите се с Петя Кертикова“ по Bulgaria ON AIR разказва историята на Людмил и Десислава, които отглеждат рози, лавандула, шипки и малини. Всичко това у дома, а не във Великобритания, където прекарват близо десет години. Завръщат се в България, в която искат да останат. Казват, че работата на полето е трудна и понякога неблагодарна, но обичат земята и тя им отвръща със същото.

Всеки ден през лятото стават в 4 сутринта и работят до късно. Гледат малини – осъществената мечта на Людмил. Правят вино, което наричат еликсир.

„Решили сме виното да не го обременяваме с проблеми, а нещата около него да се случват бавно“, разказва Десислава, която отговаря за промотирането на крайния продукт.

Миналата година вадят и първото си вино. Преди обаче да гледат малини, започват с рози. За целта заминават за Великобритания, преди България да влезе в ЕС, за да изкарат пари и да стартират нещо свое. Тогава дори трудностите покрай изкарването на бизнес визите не ги отказват. Семейството помага – докато младите работят навън, майката на Людмил се занимава с розовите масиви в България. След 4 години, събрали пари за 50 дка рози, Людмил, Десислава и дъщеричката им решават да се приберат и да започнат да се занимават с красивите храсти.
„Дойдохме си с много идеи и си мислехме, че с розите ще можем да си докарваме нормален стандарт на живот. Нещата не се случиха точно така обаче. Трудностите бяха повече и разходите доста по-големи“, казва Десислава.

Така събраните пари свършват и се налага двамата с Людмил да заминат отново – този път една идея по-лесно и с предварително уредена работа. Прибират се окончателно през 2015 година, когато засаждат и малините.

„Тук е нашето място, ние сме българи. Всеки българин трябва да живее тук, но все пак препоръчваме да иде в чужбина, да види как се работи там и да се върне и да го приложи тук в България, а не да чака и да си мисли, че някой ще му свърши нещата отгоре. Искаме да покажем, че нещата и тук могат да се случват стига да имаш желание“, казват Десислава и Людмил – отбор както на полето, така и в живота.

Как се обработват 37 дка малини и какво е да бъдеш млад земеделец в днешно време в България – вижте в репортажа на Петя Кертикова.

Коментирай