Свободно време

Ценни житейски уроци, които родителите ни дават

Някои от тях са наистина полезни

11.11.2019г. / 13 01ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички сме чували много съвети и житейски уроци от родителите ни. Някои от тях сме послушали, други – не. Но истината е, че опитът на родителите ни може да ни бъде полезен, стига да се вслушаме навреме в мъдростта. Понякога ни отнема обаче много време, за да разберем, че са били прави. Някои от тези съвети може и да сте чували, а някои не сте, но със сигурност биха ви били полезни.

Обличай се хубаво

Децата не се интересуват от скъпи дрехи, но едва ли има дете, на което да не е било казвано в някакъв момент, че трябва да подбира внимателно облеклото си. Този родителски съвет съвсем не е лишен от логика – колкото по-рано децата и подрастващите се научат да се обличат подходящо, да са спретнати, чисти, толкова по-лесно ще им бъде като станат по-зрели. Представителното облекло говори за личността също както и поведението и възпитанието.

10 неща, за които не трябва да лъжете 

Ако нямаш какво да кажеш, по-добре не говори

На всеки се е случвало да каже нещо, което да не е на място и в точния момент. Като опит за превенция на подобни неудобни ситуации, често сме чували като деца репликата: „Ако нямаш какво да кажеш, по-добре си замълчи“. Защото родителите ни също са го изпитали през годините и опитът им ги е научил, че има ситуации, в които е по-полезно да се замълчи, отколкото да се кажат неподходящи неща, уронващи авторитета ни по някакъв начин.

Какво показват вашите страхове за личността ви

Имай търпение

Като деца и тийнейджъри търпението не беше сред нашите силни страни. Едва ли има дете, което чувайки съвета да бъде по-търпеливо, ще се зарадва, но в тези думи има смисъл. Очакването, търпението ни учи да ценим повече не само своето време, но и чуждото. А времето, както добре знаем, е безценен ресурс, и колкото по-рано го осъзнаем, толкова повече ще внимаваме с разпределението му като възрастни.

10 урока за живота, на които е добре да научим децата

Можеш да постигнеш всичко, ако насочиш съзнанието си

Може би звучи просто като мотивационна реплика, изречена от любящия ви родител, но всъщност е много повече. Визуализацията на успеха е начин да постигнем своите цели и това е доказано научно. Изследване от 2012 г., публикувано в Strength and Conditioning Journal открива, че тежкоатлетите са способни да вдигат невероятно големи тежести, не само благодарение на опита си, но и също чрез представяне на самите себе си как го правят същинското вдигане на целевата тежест. И веднъж, щом идеята се е загнездила в съзнанието ви, вие сте преполовили пътя към постигането ѝ.

Притча за щастието и семейството

Не следвай другите

Класически родителски съвет, нали? Не прави това, което правят другите, особено щом е неправилно и нередно в техните очи. „Ако приятелят ти скочи от 8-ия етаж, и ти ли ще скочиш?“, навярно е въпрос, който всеки е чувал поне няколко пъти през живота си. Но освен родителска загриженост за детето, в тези слова прозира и мъдрост, която можем да използваме занапред в живота си на възрастни. А именно да не бъдем като другите, да не следваме сляпо техните действия и да не подкрепяме чуждите позиции, само защото те изглеждат по-авторитетни в очите ни.

Тест разкрива какво е усещането ви за живота

Стой/седи изправен

Като деца едно от нещата, за които най-много бяхме тормозени от родителите ни е да сме с правилна стойка. И в това има резон. Изследване от 2009-а открива доказателство, че хората, които седят изправени, с изпънат гръб и гърди напред, са по-убедителни и самоуверени, сигурни в идеите си спрямо хората с по-изгърбена стойка и хлътнали гърди. Тези хора, освен че не се чувстват явно добре, и внушават несигурност в събеседниците си, изглеждайки по този начин.

Коментирай