Свободно време

9 начина да сте по-“зелени”

20.08.2007г. / 13 52ч.
Аз жената
9 начина да сте по-“зелени”

Начин 1: Изключвайте електроуредите

Губейки няколко минути да спрете електроуредите няма просто да помогне на планетата, ами и на вас – така спестявате някаква сума от сметката за ток всеки месец. Вкъщи изключвайте светлините, ако излизате от стаята (за разлика от вас, стените и тавана не се страхуват от тъмното)!

Прахосайте още няколко секунди да изключите компютъра и принтера, вместо да ги оставите без работа, и, колкото и дразнещо да звучи, създайте си навика сутрин да изключвате телевизора, вентилатора и музикалните уредби преди да тръгнете за работа. Веднъж щом ви стане навик, няма да имате никакви проблеми.

Когато си купувате различни електроустройства, целете се в по-икономичните на енергия. Тези, които вече притежавате, чистете често, за да намалите използваната от тях енергия. Просто казано – по-малко енергия – по-малко замърсяване.

Начин 2: Използвайте по-малко вода

Знаете ли, че в средностатистическия дом нагревателят на водата е втори по консумиране на енергия след отоплението? Ето начин да използвате по-малко вода.

Намалете нагревателя на 120 градуса. Перете в хладка вода. Ако просто трябва да използвате топла вода, плакнете в студена. В банята пропуснете парната баня, прахосваща вода, и се стремете към бърз душ. Спирайте водата, докато се бръснете или си миете зъбите.

Запомнете, в кухнята не ви трябва да миете с вряла вода всяка чиния и чаша, за да ги изчистите, и не забравяйте да спрете водата, когато търкате!

Начин 3: Сменете обикновените с компактни флуоресцентни лампи

Търсете такива с по-високи лумени (не вата) за по-ярка светлина, четете внимателно за CRI над 80 или знаци като “по-топла светлина”, за да се доближите до накаляване до бяло и същевременно да спестите повече пари.
Няма нужда да споменаваме ползата за планетата: тя просто е огромна.

Начин 4: Избирайте продукти с по-малка опаковка

Помислете за слоевете броня, които ви делят от новата ви покупка. Безценният товар е сложен в торбичка, която е в пластичен екзоскелет, който е увит в хартия и после сложен в чувал за по-лесен транспорт. За руските кукли звучи сладко, но не и за дъвки или бръснарски ножчета – тогава е вбесяващо, времегубещо и е прахосничество на ресурси.

От толкова много подобни продукти, препълнили магазините, опитайте се да изберете един, който е с по-малка опаковка. Ако нямате време да сравнявате, купете си от резервните продукти и спестете пари.

Мислете така и за ресторантите: тази купчина чинии, салфетки, пластични съдове и подправки могат лесно да се спестят от онези ресторанти, откъдето може да си вземете храна за вкъщи.

Начин 5: Купувайте органични и местни храни

Купуването на местните продукти, независимо дали от ферма или добросъвестни супермаркети, може да намали горивото и замърсяването, а и така подкрепяте местната икономика... не е нужно да споменаваме, че местните продукти нямат консерванти.

Също така, използването на спестените пари за органични храни е полезно за околната среда. Подкрепяйте фермерите си и ще пазите водата от замърсители, ще намалите ерозията на почвата и ще запазите енергията и разходите, които отиват за производството на синтетични пестициди. Освен това, безспорно органичните местни храни просто са по-вкусни.

9 начина да сте по-"зелени" - втора част

Коментирай