Свободно време

10 малко познати факта за коледното дърво

Какво още не знаем за тази стара традиция

23.12.2019г. / 13 23ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Нищо не предизвиква такива радост и смях, както украсяването на коледното дърво. То е част от Коледа по света и се е превърнало в един от най-разпознаваемите ѝ символи. Украсата за празника не би била същата без коледна елха в дома. Обичаят да се украсява вечнозелено дръвче датира от няколко века. В много различни страни по света оформянето на коледното дърво има своите отличителни белези.

В рубриката „Знаете ли, че...?“ и друг път сме ви разказвали за историята на коледното дърво, но сега ще ви представим още любопитни факти за него, с които да се усмихнете и тази Коледа.

Алтернативни идеи за коледно дърво (галерия)

1. Някога в Полша коледните дръвчета били закачвани като лампиони с върха надолу. Традицията е свързана с украсяването на елхови клонки, по които поляците връзвали плодове, ядки и панделки и ги окачвали да висят на стената.

2. Украинците украсяват коледните дръвчета с паяжини. Тази традиция води началото си много отдавна заради приказка от украинския фолклор, в която се разказва за бедна вдовица, която нямала пари да купи украса за своето коледно дърво и да зарадва децата си. През нощта паяците в къщата чули плача ѝ и решили да я зарадват, като украсили цялото дърво с изящните си паяжини. На сутринта паяжините се превърнали в златни и сребърни нишки. Така бедната вдовица станала богата жена, благодарение на коледното чудо.

Как да изберем най-хубавото коледно дърво?

3. Колега на Томас Едисън бил първият, на когото хрумнала идеята да закачи лампички на коледно дърво.

4. Една от най-ранните традиции, свързани с коледното дърво е тяхното ритуално запалване. Хората пеели и танцували около горящите елхи. Съществуват сведения, че тази традиция води началото си от Естония.

5. Вечнозелени дръвчета са украсявали и древните римляни.

6. Спектакълът по запалването на коледното дърво в Рокфелер център в Ню Йорк има своето скромно начало. Според Ню Йорк Таймс, традицията започва по времето на Голямата депресия през 1931 година, когато строителни работници поставят приблизително 6-метрово дърво, което украсяват с хартиени гирлянди, червени боровинки и консерви. Днес всяка година се избира най-красивия и висок смърч, който се извисява на повече от 30 метра, украсява се с камъни Сваровски и определено струва повече от дръвчето, което работниците някога са украсили.

Бляскава украса за коледното дърво (галерия)

7. Коледното дърво на Трафалгар Скуеър в Лондон е благодарствен подарък от Норвегия. Всяка година от 1947-а насам норвежците избират 50-60-годишна елха, която да отсекат и да я изпратят до Лондон в знак на благодарност към англичаните за подкрепата им през Втората световна война.

Свързани статии

8. Първите изкуствени коледни елхи са били направени от гъши пера и телени жици. Смята се, че изкуствените елхи са по-добрият избор от екологична гледна точка, не защото са направени от безвредни материали разбира се, а защото поне ще се използват по-дълго. Историята им датира от 19-век, когато германците започнали да търсят начин да компенсират обезлесяването, затова правят първите опити за изкуствено коледно дърво, направено от гъши пера и жици, картон, стъкло. Днес повечето изкуствени коледни дръвчета са пластмасови.

Как да си направим коледно дърво от шишарки?

9. Пуританите в Америка забранили коледното дърво през 17 век. Колонията от преселници в Масачузец, които следвали пуританските обществени принципи, обявили всички начини за празнуване на Коледа извън църковната служба за езически. Така традицията с украсяването на коледни дръвчета в Америка била забравена за почти два века. След пристигането на германските и ирландските имигранти в Новия свят обичаят бил възстановен.

10. Кралица Виктория направила украсяването на коледното дърво популярна традиция. За това допринесъл портрет на кралското семейство от 1848 година, на който кралицата и семейството ѝ са изобразени край украсено коледно дърво, под което има фигурки и играчки, към които посягат малките принцове и принцеси. Някои смятат, че този портрет е допринесъл и за традицията коледните подаръци да се оставят под елхата.

Знаете ли, че... първите коледни лампички датират от 1882 година?

Коментирай
Свободно време