Свободно време

Михаела Карабельова, репортер в „България сутрин“: Приемам професията за кауза

Репортерът на Bulgaria ON AIR за предизвикателствата пред журналистите в условия на пандемия

14.05.2020г. / 14 59ч.
Мария Дуковска
Михаела Карабельова. Снимка: Bulgaria ON AIR

Михаела Карабельова. Снимка: Bulgaria ON AIR

Пандемията от COVID-19 промени света. Социална изолация, нови правила на общуване и нови условия на труд. Как това се отрази на работата на журналистите, разказва репортерът на сутрешния блок на Bulgaria ON AIR „България сутрин“ – Михаела Карабельова.

Михаела, какво е да работиш на „терен“ в тази ситуация?

За мен работата на „терен“ в подобна ситуация е предизвикателство. Светът не е преживявал подобна криза в съвремието ни. Точно заради това в момента приемам професията си като кауза. Какво ще се случи, ако в тази ситуация репортерите не са на „терен“ и не показват реалната картина? Всички сме наясно, че коронавирусната епидемия и последствията от нея ще останат в световната история, това трябва да е още по-голямо предизвикателство за всеки журналист.

Как се променя естеството на работа?

Безспорно COVID-19 промени не само работата, но и живота на всички ни. Пандемията трансформира и доста неща в телевизиите. Заради сигурността и спокойствието на събеседниците ни, доста често залагаме на дистанционна комуникация и записи чрез мобилни приложения. Не мога да отрека, че чувството да правиш интервю по интернет е доста по-различно от живия контакт. Но ситуацията го налага.

Работата ти изисква да общуваш с много хора. Имало ли е случай, в който те е било страх?

Честно казано, не съм се страхувала за себе си до момента, макар че сме попадали на доста места, на които има регистрирани случаи на болни. Всички ние стриктно спазваме наложените мерки, носим маски, ръкавици. Това е достатъчно и няма място за излишна паника. Може би, по-скоро има притеснение сред близките ни.

Как гледаш на социалната изолация – от гледна точка на репортер и от гледна точка на гражданин?

От професионална гледна точка социалната изолация пречи. Трудно се реализират репортажи, трудно се говори със събеседници. От позицията на гражданин – освен адекватна предпазна мярка, изолацията може да има и положителни черти – повече споделени мигове с най-близките, за които в забързаното ежедневие невинаги ни остава достатъчно време.

Снимка: личен архив.

Коментирай