Свободно време

Проф. Божидар Манов за приноса на поредицата „Умно село“

Документалните портрети на знакови личности се завръщат на екрана от 19 юли в ефира на Bulgaria ON AIR

14.07.2020г. / 16 49ч.
Аз жената
Проф. Манов. Снимка: Bulgaria ON AIR

Проф. Манов. Снимка: Bulgaria ON AIR

Знаменитата авторска документална поредица „Умно село“, която рисува портретите на великите български интелектуалци и артисти, дали своя принос за българската култура, се завръща на телевизионния екран от 19 юли в ефира на Bulgaria ON AIR. За ролята на поредицата и значението на хумора и самоиронията, в предаването „България сутрин“ говори филмовият критик проф. Божидар Манов.

„Важно е, че във вашия ефир ще продължи да съществува „Умно село“. Това е 20-годишна биография, своеобразен документален летопис на съвременната българска култура, и то персонифициран. Това са десетки предавания, документални портрети на писатели, музиканти, но и на хора от средите на научната и академичната общност“, сподели кинокритикът в студиото на сутрешния блок по Bulgaria ON AIR.

Освен анализатор на документалната поредица, журналистът е бил и герой в нея, редом с Георги Калоянчев, Крикор Азарян, Цочо Бояджиев, Стефан Данаилов и още знаменити творци, превърнали се в строители на съвременната ни култура. По негово мнение, авторите на поредицата „Умно село“ обикновено рисуват портрети на смислени и дълбоки хора, без ненужната суета.

Прецизно премерената доза хумор, с която се представят вълнуващите истории, е един от основополагащите елементи в замисъла на предаването, които го правят толкова ценно и го превръщат в своеобразен златен фонд на българската култура.

„Чувството за хумор, иронията и най-вече самоиронията, това е най-ценното, защото дава гаранция, че този човек не е просто говорител, а той е изразител на дълбоко премислени иманентни стойности на битието, на същността, на смисъла“, категоричен е проф. Манов.

Цялото интервю на бележития филмов критик и повече за идеологията на документалната поредица „Умно село“, която се завръща на екрана тази неделя в ефира на Bulgaria ON AIR, ще откриете на: https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/198650-poreditsata-umno-selo-letopis-na-savremennata-aktualnost?fbclid=IwAR3TQnHm2n-tBaUaiYskOkWzcihIeGx8120XK4N0636dDlDsCJhLimdqmIQ

Коментирай