Свободно време

Крими кралицата на Исландия се завръща с „Водовъртеж“

Ирса Сигурдардотир продължава хитовата поредица за инспектор Хюлдар и психоложката Фрея с нов зловещ случай

26.11.2020г. / 13 04ч.
Аз жената
Корица: издателство "ЕМАС"

Корица: издателство "ЕМАС"

Исландската кралица на криминалния жанр Ирса Сигурдардотир убедително се завръща на българския книжен пазар с втория случай от изключителната си поредица, която от издателство „Емас“ превеждат у нас. „Водовъртеж“ ни отвежда във времето, непосредствено след събитията в първия роман „ДНК“, като ни потапя в автентично, многопластово разследване и поставя фокуса върху дългогодишните душевни белези, които травмите в детството могат да нанесат.

Читателят отново среща главните герои инспектор Хюлдар и психоложката Фрея насред твърде необичаен случай: в училище в Рейкявик отварят капсула на времето, съдържаща детски мечти за бъдещето... откриват и бележка, предсказваща смъртта на шестима души. Макар и зловеща, кой би я взел насериозно, та нали е написана от дете? Но следват поредица необясними – и абсолютно ужасяващи – събития и у Хюлдар и Фрея вече няма място за съмнение, че списъкът с имена не е единствено плод на невръстното въображение. Ако се окажат прави, очаква ги още по-дълбоко гмурване в тъмнината на човешката природа. И в миналото, където се крие тайната за едно изчезнало момиче.

Ирса умело демонстрира на какво се дължи репутацията ѝ на „една от най-добрите криминални писателки в света“ („Таймс Литерари Съплемент“) и гарантирано ще ви накара да настръхнете с „Водовъртеж“, неслучайно номиниран за криминален роман на годината на Исландия. Четем майсторска мистерия, едновременно страховита и емоционална, която принадлежи на лавицата на всеки почитател на скандинавското криминале.

„Сигурдардотир става все по-добра и по-добра.“ – Пъблишърс Уикли

„Водовъртеж“ съдържа всичко необходимо – силни, запомнящи се герои, заплетена мистерия и особени убийства, всичко това, поднесено безупречно. Резултатът е абсолютно пристрастяващ.“ – Бук Репортър

За авторката

Ирса Сигурдардотир е сред най-четените исландски автори на криминална литература. Тя дебютира в жанра през 2005 г. с „Третият знак“, първата част от поредицата за адвокатката Тоура Гудмундсдотир. Оттогава Ирса работи по редица самостоятелни трилъри и към днешна дата е преведена на повече от 30 езика. С „ДНК“, първият роман от награждаваната серия за детската психоложка Фрея и полицейския инспектор Хюлдар, Ирса Сигурдардотир затвърди позицията си на един от най-добрите писатели на криминални произведения на нашето време.

* * *

Вака седи на стълбите пред училище в очакване баща ѝ да се сети да я прибере. Майка ѝ отново е забравила да ѝ даде джобни и тя няма пари дори да звънне от уличен телефон. Покрай нея минава странната ѝ съученичка, която живее наблизо, и Вака я моли да се обади на родителите си от дома ѝ. Двете влизат вътре и никой повече не вижда едно от момичетата...
Десет години по-късно учител открива в капсула на времето злокобен списък, предвещаващ шест убийства. Дали представлява истинска заплаха? Случаят е възложен на следовател Хюлдар и той си дава сметка, че ще има нужда от психоложката Фрея и нейният усет за детската психика.
Малко след появата на списъка Рейкявик се превръща в сцена на брутални местопрестъпления и бързо става ясно, че авторът му не се е шегувал. А Хюлдар и Фрея се оказват неподготвени за изкривения, мрачен свят на извършителя, където нищо не протича по план и всичко е привидно...

На книжния пазар от ноември 2020 г.
превод: Ваня Пенева
Редактор: Цвета Германова
Обем: 415 стр.
художник: Ragnar Helgi Ólafsson
Адаптация на корицата: Живко Петров
Издателство: „Емас“
ISBN: 978-954-357-461-2
Корична цена: 19 лв.

Коментирай