Свободно време

Саботирате ли собственото си щастие?

Три навика разкриват дали е така

18.03.2021г. / 18 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато нещо не върви, често обвиняваме хората край себе си, съдбата. Истината е, че понякога ние саботираме щастието си, а то е избор. Избираме с какви мисли и думи да започнем сутринта, как да реагираме в кризисни ситуации, доколко да придадем важност на негативни събития. Саботирате ли собственото си щастие?

Вижте 3 вредни навика, които ако са налице при вас, може би е време да помислите върху някои неща.

Лош навик – Постоянно оплакване

Думите, които изричаме имат голямо влияние върху нашата настройка за живота и последващите ни действия. Постоянното оплакване от проблемите, дори и незначителните, критикуването на другите, не само ви натоварва емоционално, но и ви отдалечава от щастието. Ако често си мислите и казвате как не се справяте с живота, колко ви разочароват децата, партньорът, колко ви дразни колегата, познат, приятел, роднина... Всичко това само ви обърква, пречи ви да се фокусирате върху положителното и намирането на изход и решения по някои въпроси.

Кое е първото, което виждате? То разкрива слабостите ви във връзката

Лош навик – Не можете да простите

Когато някой ни е обидил, наранил, винаги изпитваме тъга, гняв, трудно ни е да простим. Всичко това прераства в озлобление. Мислим често за човека и случката, говорим с други за това, преживяваме негативните емоции отново и отново.

7 начина, по които разпиляваме енергията си

От друга страна, прощаването ни дава възможността да продължим напред, дори и да не сме забравили за случая. Помага ни да се разтоварим от излишни негативни емоции и да дадем шанс на това да бъдем щастливи. Прошката помага на нас. Затова си помислете кой в обкръжението ви се нуждае от нея, за да се разделите емоционално с този човек.

Дайте му прошка, дори и да не се видите, чуете. Просто си кажете, че прощавате и избирате да сте щастливи и че повече не ви боли. Не забравяйте да простите и на себе си. Понякога сме твърде критични към нас самите.

Свързани статии

Лош навик – Живеете в миналото

Колко често размишлявате върху миналото, старите спомени? Ако част от тревогите ви са свързани с него и произтичат от притеснението за бъдещето, това може да доведе до сериозни последствия за емоционалния ви баланс. Това са абсолютно безполезни мисловни модели, които засилват чувството на вина и недоволство. Често събитията, които са минали наяве, не приключват в мислите ни, а това пречи да бъдем щастливи. Живейте в настоящето, взимайте най- хубавото от него и се разделете с миналото. То е като скъсана стара дреха, от която не се нуждаете.

Коментирай