Свободно време

„Завърналите се с Петя Кертикова“ под прожекторите на престижна турска телевизия

TRT World направи репортаж за българите и осъществяването на „българската мечта“

20.04.2021г. / 11 11ч.
Михаела Лазарова
Петя Кертикова. Снимка: Bulgaria ON AIR

Петя Кертикова. Снимка: Bulgaria ON AIR

Рубриката „Завърналите се с Петя Кертикова“ по Bulgaria ON AIR получи поредното си признание извън пределите на страната ни. Историите на завръщащите се в родината българи често пъти будят възхищение, запознават зрителите с образа на истинската смелост да взимаш съдбоносни решения в несигурни времена с неясен изход. Именно те силно привлякоха вниманието на първата турска международна мрежа за новини на английски език TRT World, които се свързват с автора на поредицата Петя Кертикова.

Водещата на Новините ON AIR в момента е в майчинство и трепетно очакване на първата си рожба. Това обаче не ѝ попречи да разкаже повече за мисията на рубриката, която Bulgaria ON AIR излъчва.

Популярната турска медия TRT World подготви специален репортаж, с който представи пътя на завръщането на българските граждани към родината и стремежа им да създадат „българската мечта“.

Пред камерата водещата на „Завърналите се с Петя Кертикова“ разказва за причината, която преди години я води извън пределите на родината и обратния път.

„Приемам работата си като мисия. Исках да бъда гласа на онези хора, които някога са напуснали страната и които се връщат. Щастлива съм да кажа, че все повече и повече се завръщат тук и вярвам, че България има нужда от тази нова сила. Именно това ме вдъхновява и ме държи здраво стъпила на земята в течение на години“ – така в репортажа Петя Кертикова описва работата си като автор на проекта за завръщащите се българи в ефира на политематичната телевизия.

В специалния проект участие взе и Александър Иванов, оператор и част от екипа на Bulgaria ON AIR.

„Хора като Петя трябва да продължат да разпространяват добрите истории на позитивните личности. В днешно време преминаваме през едни доста трудни времена, затова и имаме нужда от хора, които показват добрия пример на останалите“, споделя във видеото той.

Основната идея зад проекта на чуждестранната медия е да отговори на въпроса какво е да живееш в държава с една от най-бързо намаляващите популации в света чрез личните истории на обикновените хора в обезлюдените села, както и на част от героите от рубриката „Завърналите се с Петя Кертикова“, като пример за успеха, който не се влияе от обстоятелствата.

Целия репортаж на TRT World за „Завърналите се с Петя Кертикова“ ще откриете ТУК.

Коментирай