Свободно време

Доси Досев по пътя на виното – в поредицата „Умно село“ по Bulgaria ON AIR

Епизодът е посветен на един от последните мохикани на „доброто старо време“ в театъра и киното

13.05.2021г. / 16 31ч.
Мария Дуковска
Снимка: "Умно село".

Снимка: "Умно село".

Театър, кино, стихове и вино – от всичко по много има в живота на 87-годишния доайен от сцената и филмовия екран Доси Досев. Лицето му се запомня дори от една завъртяна лента, а е изиграл десетки роли в киното и телевизията. На 16 май, от 19:30 часа, Bulgaria ON AIR ще излъчи епизод от документалната поредица „Умно село“ с обичания актьор.

В края на 50-те Доси Досев е част от възхитителната театрална легенда, наречена „бургаски период“, начело със „светата троица“ Вили Цанков-Юлия Огнянова-Леон Даниел. След „години на странстване“ се озовава в театър „София“ – от създаването му през 1966-та, та до съвсем скоро.

Ала най-известен е актьорът и човекът Доси Досев сред созополчани, на които е любим почетен съгражданин, макар да е софиянец с македонска кръв.

Епизодът „По пътя на виното“ е сниман в Созопол – октомври, фантастично време със слънце и синьо небе. Наоколо са само местните с единствена важна тема на разговор: „фиксингът“ на паламуда...
На масичка, изнесена направо на улицата, се мъдрят изстудено бяло вино в бутилка с форма на русалка, чиния с пресносолен чернокоп и стихосбирка на поета Иван Пейчев. С една дума – всичко необходимо за едно пътешествие назад в годините.

„Знам, че нищо не е вечно и че нищо не се повтаря“ – казва Доси – „но изпитвам носталгия по онова поетично бохемство, с което бяха изпълнени и дните, и нощите ни, когато осъмвахме, рецитирайки стихове. А то, виното, просто присъстваше. То е ритуал – но не с всеки става, трябва да имаш добри приятели. Виното сприятелява, сдобрява... извисява духа. Не обичам непиещи хора – скучни са ми, безинтересни са ми. Всички, с които си общувам, обичат да пият вино. И знаят как...“

Вижте нежния, изпълнен със спомени и стихове филм „По пътя на виното“ от поредицата „Умно село“ – на 16 май, от 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR.

Коментирай