Свободно време

Как да пазарувате разумно

Избягвайте евтини магазини, които предлагат стоки с ниско качество

21.06.2021г. / 16 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пазаруването винаги е предизвикателство. Правим списък с покупки, набелязваме си търговски обекти, посещаваме ги физически или пък онлайн, следим за горещи оферти. Звучи ви познато, нали? След като вече сме се прибрали у дома със своите покупки, идва време за равносметка на похарченото. Понякога се изненадваме да разберем, че сме спестили пари, но друг път си задаваме въпроса „Е, за какво похарчих толкова много?“. Едно е сигурно, всеки месец бюджетът ни е разчетен, затова е важно да знаем как да пазаруваме умно. Дори вие да сте от онези купувачи, които пазаруват разумно, вижте няколко полезни съвета.

Избягвайте да пазарувате, когато сте уморени, гладни, самотни, отегчени или сте в настроение

Само помислете колко пъти се е случвало заради негативни емоции да правите погрешни и импулсивни покупки. Това е така, защото всеки тип емоционално, дори физическо натоварване може да наруши преценката ви. Без значение дали купуваме хранителни или други стоки, вероятността да харчим ненужно се увеличава. Ако все пак пазаруването е нещо, което ви помага да подобрите настроението си, то не забравяйте да си определите бюджет за покупките. В допълнение, винаги е добра идея да имате в себе си отделна карта за пазаруване за по-добра отчетност. Сега УниКредит Булбанк предлага специална шопинг карта, която освен всички познати удобства при плащанията с карта ви позволява да разсрочите сумата на покупките си на вноски по ваш избор.

Бъдете разумни, докато пазарувате

Когато се отбиваме в любимия ни магазин, много лесно можем да се изкушим да купим нещо, което е извън бюджета и плана ни за пазар. Стока, която не ни е от първа необходимост. Импулсивните покупки невинаги се оказват добър ход, особено преди намаления. Въпреки че стоката, която желаете да закупите може да е на промоция, след няколко седмици, когато се очакват намаления, може да успеете да я намерите на още по-ниска цена. Търговците винаги прилагат трикове, с които ни „стимулират“ да купуваме, като „последни бройки“, „остават само няколко часа“ и т. н. 

А ако ви е любопитно какъв тип купувач сте, решете нашия бърз и забавен тест

Пазарувайте сами

Това е една важна стъпка при разумното пазаруване. Когато сте в собствената си компания, може да видите всички детайли, които ви вълнуват. От друга страна, пазаруването в компания, невинаги носи положителни емоции. Възможно е да се подведете (ако пазарувате със семейството, приятелите) и да похарчите повече от необходимото, да забравите нещо съществено от вашия списък, или да ви дадат погрешен съвет за избора ви. Като цяло пазаруването в компания може да донесе и минуси за вас, затова пазарувайте самостоятелно или поне огледайте какво ви предлагат, дори и да не купувате.

Избягвайте евтини магазини, които предлагат стоки с ниско качество

Ако искате да пазарувате разумно, не се отбивайте в такива магазини. В подобен тип търговски обекти обикновено е пълно със стоки от различен характер. Цените са наистина примамливи и докато се усетим вече и двете ни ръце са заети с нискокачествени стоки с кратък срок на ползване или пък такива, които изобщо не са ни необходими, но цената нали е твърде изгодна…В такива магазини е трудно да се бориш с изкушението да не харчиш, а почти винаги инвестицията не си заслужава.

Избягвайте да пазарувате на всяка разпродажба

Особено ако има неща, от които не се нуждаете на този етап. По време на сезонни намаления и акции сме склонни да похарчим много повече за стоки, които не са ни необходими в момента и може би дори не биха влезли в употреба, отколкото за необходимото.

Друга грешка, която допускаме при разпродажби, е да трупаме количества от един вид стока. Ако не пазаруваме храна, което е стока от първа необходимост, всичко друго си е загуба на средства. Обикновено артикулите, които трупаме у дома и от намаления са налични и през останалото време, периодично са с намалена цена. Дали вие сте от този купувачи, които на всяка цена трябва да купят на намаление, проверете в нашия забавен тест

Използвайте разумно ваучерите за пазаруване

Без значение дали работодателят ни е осигурил ваучери за пазаруване или сме получили ваучер подарък, който ни позволява да закупим голяма гама от продукти, много е важно как ще похарчим тези пари. С тях също можем лесно да се изкушим да купим ненужното. На ваучерите трябва да гледаме отговорно, защото можем да ги похарчим при промоции, сезонни намаления и т. н., а усещането, че сме спестили и успели да закупим повече неща и то максимално изгодно, носи винаги удовлетворение.

Какъв тип купувач сте, може да разберете от нашия тест.

Снимки: iStock

 

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )
taka e . mo az ne hodia po magazini . ili v kraen slu4ai mnogo riadko ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар