И тази година за празника на София – 17 септември, фотографът Иван Шишиев („Етюд-и-те на София“) е подготвил изненада за жителите на столицата. Изложбата „Литературна София“ предлага колоритна фоторазходка из страниците на града, като този път се фокусира изцяло върху литературния му облик. Откриването ѝ ще се състои в петък, 18:30 ч., в Cafe 1920 на бул. „Княгиня Мария Луиза“ 60. По време на събитието ще бъде представен и едноименният фотографски албум на Шишиев, който излезе в началото на септември с логото на издателство „Кръг“.

„Литературна София“ обхваща исторически и съвременни значими книжни пространства, места и личности, които разгръщат в пълна степен богатото литературно битие на столицата. Проектът търси и намира литературата в града под най-различни и причудливи форми – от револвера на Пейо Яворов в дома му, през скритите кътчета на библиотеките и книжарниците, до портрети на Георги Господинов, Теодора Димова, Цочо Бояджиев и др.

В изложбата си Шишиев събира градската литературна действителност в над 30 фотографии. Някои от снимките присъстват в албума „Литературна София“, но други могат да бъдат видени единствено на място. На 17 септември почитателите на града ще имат възможност и да чуят някои от най-интересните и слабо познати истории, които се крият зад снимките на Иван.

Иван Шишиев (р. 1991 г.) е фотограф, пътешественик и запален читател. Завършил е Софийската духовна семинария и специалност „Богословие“ в Софийския университет.

Автор е на най-големия проект за стрийт фотография у нас „Етюд-и-те на София“ – харесан от над 210 000 души във Фейсбук и последван от над 50 000 души в Инстаграм.

През 2020-а е отличен с грамота на Столичната община за принос в развитието на културата в София.