Свободно време

„Уестсайдска история“ на Стивън Спилбърг завладява кината през декември

Легендарният мюзикъл отново оживява, този път под режисурата на Спилбърг

17.09.2021г. / 14 11ч.
Аз жената
Снимка: Форум Филм България

Снимка: Форум Филм България

Този декември живата легенда Стивън Спилбърг ни кани в киносалоните, за да се потопим в невероятната атмосфера на новата екранна адаптация на един от най-добрите и известни мюзикъли на всички времена – „Уестсайдска история“.

Написан от Артър Лорентс с музика на Ленърд Бърнстейн и текст на Стивън Зондхайм, „Уестсайдска история“ за първи път е поставен пред публика на Бродуей през 1958 година. Историята е вдъхновена от класическата трагедия „Ромео и Жулиета“ на Уилям Шекспир и разказва за любовта на младите влюбени Мария и Тони, които са членове на две свирепи, враждуващи банди – „Ракетите“ и „Акулите“, борещи се за контрол над улиците на Горен Уест Сайд в Ню Йорк. През 1961 година Робърт Уайз, Джером Робинс и сценаристът Ърнест Леман адаптират мюзикъла за големия екран, като „Уестсайдска история“ се превръща в най-касовото заглавие за годината и е номиниран за единадесет награди „Оскар“, от които печели десет, включително за най-добър филм и режисура.

За новата екранна версия Стивън Спилбърг обединява сили с номинирания за „Оскар“ и носител на „Пулицър“ сценарист и драматург Тони Къшнър („Мюнхен“, „Линкълн“) и носителя на „Тони“ хореограф Джъстин Пек, а в ролите на емблематичните Мария и Тони влизат дебютиращата на голям екран Рейчъл Зеглър и младежкият секссимвол Ансел Елгорт („Вината в нашите звезди“, „Зад волана“).

За работата си по амбициозната продукция Спилбърг споделя: „Това беше безпрецедентно преживяване – изпълнена с радост, зашеметяваща, трогателна, безкрайно изненадваща среща с историята и музиката на един от най-големите мюзикъли в света. Снимахме „Уестсайдска история“ в Ню Йорк, който ни даде от своята красота и енергия и ние почерпихме дълбоко от неговия мултикултурен, многолик дух“.

Режисьор на „Уестсайдска история“ е Стивън Спилбърг („Извънземното“, „Специален доклад“, „Играч първи, приготви се“), сценарист е Тони Къшнър („Мюнхен“, „Линкълн“). В ролите са Рейчъл Зеглър, Ансел Елгорт, Ариана ДеБос, Ана Изабел, Кори Стол, Брайън д‘Аарси Джеймс, Къртис Кук, Дейвид Алварес и със специалното участие на Рита Морено, която печели „Оскар“ за ролята на Анита в оригиналния филм от 1961 г.

Изживяваме „Уестсайдска история“ само в кината от 10 декември.

Тук можете да видите трейлър с български субтитри: https://www.youtube.com/watch?v=mMNDkS7SqB0

 

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати