Свободно време

Кои качества отличават успешните жени, които не се страхуват да рискуват

01.12.2021г. / 13 00ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички сме се сблъсквали със стереотипа, че жените значително по-малко поемат риск в сравнение с мъжете. В същото време според множество проучвания мъжете не поемат повече печеливши рискове в сравнение с жените. Тук въпросът не е в това дали жените са склонни да рискуват или не, а по-скоро какъв е техният подход при поемането на риск. В този смисъл нека да разгледаме кои основни качества отличават успешните жени, които имат смелостта да рискуват и не се страхуват да предприемат най-различни рисковани начинания.

Дори когато се провалят, продължават да опитват.

Въпреки че това да опитваш да постигнеш нещо отново и отново може да не означава непременно, че поемаш риск, в този случай със сигурност означава, че работиш за постигането на своята цел, независимо от предизвикателствата, които трябва да преодолееш. Подобна нагласа на успешните жени, които решават да рискуват в редица ситуации, включва и липсата им на страх и притеснение от евентуален провал, за който те са психически подготвени.

Да вземем за пример световноизвестната английска писателка Джоан К. Роулинг, автор на фентъзи поредицата „Хари Потър“. Когато тя се опитва да издаде своя първи роман от поредицата, в продължение на дълго време получава само откази от множеството издателства, с които се свързва, преди дългоочакваното одобрение на романа ѝ да стане факт. Вместо да се отчая от многобройните откази, Роулинг ги използва, за да потърси допълнително насоки за редакция и подобрение на творбата си, като в крайна сметка намира издателска къща, която откликва на нейната визия за романа. Роулинг дори публикува в социалните мрежи многобройните писма с откази, които получава от различните издателства, за да насърчи младите писатели да не се предават никога и да се борят. С борбата, която води за постигането на желания от нея литературен успех, Роулинг показва, че многобройните провали, през които може да се наложи да преминем, не водят непременно до провал на големите цели, които сме си поставили.

Следват страстта си, независимо от трудностите.

Когато рискуващите жени наистина желаят да реализират стремежите си, нищо не може да ги спре, независимо от пречките по пътя им, дори когато останалите имат повече предимства в сравнение с тях. Такива жени решават да поемат риск, преследвайки мечтите си, с което започват да пропукват установените норми и стереотипите, за да постигнат успеха, който търсят. Подобно поведение отлично кореспондира с покер теорията например, където си готов да поемеш риск и да победиш по-силна от твоята ръка, изигравайки ‘crack‘ карта, която побеждава по-силна от нея, въпреки поетия риск.

Снимка: pxhere.com

Животът и кариерата на холивудската звезда Одри Хепбърн представляват пример за подобен тип печелившо поведение, с което се характеризират успешните и рискуващи жени. Хепбърн преодолява множество предизвикателства от най-различно естество преди да се превърне в любимката на Златната ера на Холивуд. Баща ѝ изоставя семейството им и се развежда с майка ѝ, когато тя е само на 8 години. В продължение на пет години Одри и семейството ѝ живеят в Нидерландия по времето на нацистката окупация. Именно тогава Хепбърн развива анемия, респираторни и други здравословни проблеми вследствие от недохранване, след като германците блокират доставките на храна и гориво в този период. Въпреки това, актрисата никога не се предава и продължава да преследва своята страст да бъде артист. Тя целенасочено започва да се занимава с балет и посещава балетна школа. Дори играе балет за тайно събиране на благотворителни средства, след като се присъединява към холандската съпротива.

Имат смелостта да бъдат различни, оставайки верни на себе си.

Да правиш нещо по-различно от всички останали може да бъде изпълнено с много неизвестности и рискове, но може да доведе и до неочаквано положителни резултати и предимства. В света на попмузиката и култура малко са се осмелили да се откроят от масата подобно на певицата Адел например. С нейния контраалт глас и вълнуващи изпълнения в духа на соул музиката и класическия джаз, трудно можем да изброим съвременни изпълнители, които съответстват на нейната класа, талант и успех. Адел постига върхове в музикалния бизнес, въпреки че рискува, като не се вписва в съвременните тенденции, при които често от изпълнителите се очаква да покажат повече плът и сексапил, отколкото музикалност, за да бъдат забелязани. Въпреки това, Адел не критикува останалите изпълнители, макар че ясно и открито се разграничава от тях.

Снимка: Getty images

Докато повечето звездни изпълнители постоянно търсят да привличат хорското влияние по един или друг начин, Адел не се страхува просто да се фокусира върху това, което има най-голямо значение за нея: нейната музика и близките и хора.