Свободно време

Първокласен трилър и дълбока психологическа игра в романа „29 секунди“

Британският майстор на жанра Т. М. Логан с втора книга на български език

04.12.2021г. / 07 29ч.
Михаела Лазарова
Корица: Издателство „Кръг“

Корица: Издателство „Кръг“

Феновете на заплетените загадки и напрегнатите сюжети вече знаят какво да очакват от популярния британски автор Т. М. Логан, чиито трилъри са бестселъри в повече от 20 страни по света. След големия успех на „Ваканцията“ преди година, на 1 декември на българския пазар излезе и романът „29 секунди“.

Майстор на жанра, Логан и този път създава психологически шедьовър, изпълнен с неочаквани обрати и много динамика, който поддържа напрежението до последната страница. Книгата е с логото на издателство „Кръг“, в професионалния превод на Надя Баева, а впечатляващата корица е дело на Стоян Атанасов от Kontur Creative.

Д-р Сара Хейуд е университетски преподавател по литература с амбиция да преследва кариерното си израстване въпреки натиска, който среща от страна на прекия си началник Алан Лъвлок. Развратен и арогантен, ръководителят на катедрата от години тормози сексуално и дори изнудва подчинените си млади жени, за да получи от тях това, което желае. Сега мишената е Сара.

Положението е станало почти непоносимо, когато д-р Хейуд случайно и безкористно спасява от отвличане дъщерята на могъщ руски мафиот. Играта загрубява. Тя получава предложение, на което трудно може да устои: „Ти ми даваш едно име. Един човек. И аз ще го накарам да изчезне. Заради теб“. Ще успее ли Сара да намери изход от една наглед безизходна ситуация? Ще се изкуши ли да сключи сделка с дявола?

Едно обаждане и 29 секунди, които ще променят всичко завинаги. Предложение, което получаваш веднъж в живота. „Защото всеки има име, което да даде, не е ли така?“

Логан изгражда историята си внимателно и методично, без пропуснати детайли, без отворени въпроси, а краят е абсолютно невъзможен за предвиждане. Едновременно с перфектно конструирания сюжет, писателят успява да засегне обществено значими теми. На моменти мрачен и смущаващ, „29 секунди“ обстойно изследва проблема за сексуалното насилие на работното място и реакцията на социума спрямо него.

Повече за автора:

Британският автор Т. М. Логан е дългогодишен журналист в печата, а през 2017-а сменя амплоато си с това на писател. Петте му трилъра до момента са световни бестселъри в жанра си, публикувани в над 20 държави. Характерно за Логан е в интригуващите си сюжети умело да вплита дълбоката психология на своите герои.

Коментирай