Свободно време

„Личните бележници на Антон Чехов“ – избрани записки на руския класик

Изданието дава панорамен поглед върху богатия вътрешен свят на писателя

08.12.2021г. / 05 18ч.
Михаела Лазарова
Корица: Милена Вълнарова

Корица: Милена Вълнарова

Искало ли ви се е да влезете в ума на любим писател и да видите как се раждат идеите му? Откъде тръгват героите му, какво го вдъхновява? С „Личните бележници на Антон Чехов“ можете да направите тъкмо това – да проследите вълненията на руския класик и не само да научите повече за творческия му процес, но и да откриете истински съкровища сред наглед случайните му записки.

На 2 декември изд. „Кръг“ публикува най-доброто от записките на Антон Чехов в самостоятелна книга за първи път на български. Съставител и преводач на изданието е Денис Коробко (носител на награда от Съюза на преводачите в България за работата си по „Предел на забравата“ от Сергей Лебедев – „Кръг“, 2020 г.), а в красивата корица и живия вътрешен дизайн читателите ще разпознаят стила на Милена Вълнарова.

„Личните бележници на Антон Чехов“ събира най-характерното и ценното от записките на Чехов и дава рядка възможност на читателя да надникне в богатия вътрешен свят на руския писател. „Иван не харесва София, защото мирише на ябълки“, „Тя подписваше писмата си като Чайка“ или „7 дек. 1901 говорих с Л. Толстой по телефона“ – бележниците на Чехов съхраняват мислите на писателя през последните четиринайсет години от живота му – от 1891-ва до 1904-та.

На пръв поглед фрагментарна, тази малка книга предлага цялостен поглед върху живота и мисленето на Антон Павлович и представлява сама по себе си произведение, в което чрез мислите си пред читателя се разкрива главният герой – самият Чехов.

Познавачите на Чехов ще намерят сред страниците фрази, превърнали се в основа на негови творби, но и образи, които не успява да въплъти в завършени текстове преди ранната си смърт. Редица записки са свързани с повестта „Три години“. Сред кратките бележки има препратки към „Цариградско грозде“, „Йонич“, „Душичка“, „За любовта“. Появяват се герои от „Три сестри“ и „Вишнева градина“, от множество написани и ненаписани творби.

Усещането, което прочитът на „Личните бележници“ оставя, е за общуване със самия Чехов, с разбирането му за света и хората – с цялата интимност, която този задочен разговор позволява. Книгата е подходяща за почитатели на автора, но и за писатели, които искат да разберат как се раждат идеите на значимия руски класик. Тя е ценна и за всеки, който се вълнува от естеството на човешката природа.

Коментирай
Здраве и красота