Свободно време

Сурови бонбони с тиква и орехи

Опитайте вкусната рецепта на Яна Данаилова

22.03.2022г. / 08 26ч.
Мария Дуковска
Сурови бонбони с тиква и орехи

Нутриционистът Яна Данаилова ще ни зарадва с нова интересна и полезна статия, придружена с рецепта, специално за читателите на Az-jenata.bg.

Днес ще ви изкуша с едни превъзходни сурови бонбони и ще ви покажа, че можем да глезим сетивата си и без да посягаме към вредните пакетирани десерти.

Ще използваме богатите на полезни омега-3 мастни киселини орехи, които са безценна храна за мозъка, а сладост ще почерпим от фурмите, тиквата и канелата, една безценна със своите лечебни свойства подправка.

Необходими продукти:

  • 1 ч. ч. сурови орехи;
  • ½ ч. ч. сурова тиква, настъргана;
  • 1 ч. ч. обезкостени фурми, накиснати или паста от фурми;
  • 4 с. л. кокосови стърготини + още за овалване;
  • 1 ч. л. канела;
  • 1 ч. л. индийско орехче.

Първо смиламе орехите, след което добавяме плодовете, кокосовите стърготини и подправките.
Когато получим гъста лепкава смес, оформяме бонбоните и ги овалваме в кокосовите стърготини.
Прибираме в хладилника за няколко часа, докато се стегнат.

Ще получите едни изумително ароматни и приятно сладки бонбони, с които ще впечатлите всеки любител на десертите.

Орехите съдържат редица ценни вещества, които ги правят освен вкусни, също така и много полезни. Ядката е богата на незаменими мазнини, азотни вещества, вода, целулоза, витамин С, витамин Е, фолиева киселина, мед, фосфор и други. Една от най-ценните им съставки са ненаситени мастни киселини: линолова, линоленова и олеинова, които имат съществена роля в профилактиката на атеросклероза. Рискът от развитие на сърдечни заболявания намалява при приема на есенциални мастни киселини и антиоксиданти, съдържащи се в орехите, които действат чрез намаляване на лошия холестерол, потискат възпаленията и намаляват риска от натрупване на плаки в кръвоносните съдове.

Орехите са богат източник на полезни растителни съставки, като фитостероли, гама-токофероли, омега-3 мастни киселини, полифеноли, елагинова киселина и сродни съединения, съдействащи за превенцията на онкологични заболявания.

Канелата не само придава изкусителен аромат на тези бонбони, но и носи редица ползи. Ценна активна съставка в канелата е цинамалдехидът, която определя и повечето от нейните лечебни свойства. Подправката е ефикасна в борбата със стомашно-чревните неразположения като метеоризъм и чревен дисбаланс. Със своите противовъзпалителни и антибактериални свойства съдейства за лечението на гъбични инфекции, лош дъх и акне.

Намалява кръвното налягане и кръвната захар, което я прави чудесна за профилактика и лечение на сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2, алцхаймер и други дегенеративни заболявания.
Виждате как лесно можем не само да се насладим на вкусовете на тези безценни съставки, но и на техните полезни свойства. Защото здравето е вкусно!

Вижте още:

За още съвети за здравословен начин на живот, както и експертни коментари по най-важните и актуални теми за човешкото здраве, нутрициология, физиология, холистична и конвенционална медицина – гледайте здравното предаване „Линия „Здраве“ по Bulgaria ON AIR, всяка неделна сутрин, точно в 09:30 часа.

За Яна Данаилова


Яна Данаилова е магистър по човешка физиология, магистър по хранене и здравен мениджмънт, сертифициран нутриционист и йога учител.

Яна е докторант по икономика и пише дисертация на тема биохрани, както и докторант по физиология, към СУ и БАН, където нейният дисертационен труд е посветен на връзката между храната и ендокринните смущения при човека.

Освен редица квалификации по хранене в международни институции, Яна има квалификация по биоенергия и биокибернетика към Българската академия на науките, председател на Сдружението на нутриционистите в България, член на Американската асоциация по хранене (ANA) и сертифициран преподавател по йога към Международната Йога Асоциация. Яна има редица медийни участия, като отскоро е автор и водещ на предаването „Линия „Здраве“ по телевизия Bulgaria ON AIR, което се излъчва всяка неделя от 9:30 часа. Яна е автор в редица медии, редовно участва в дискусии на тема здравословно хранене и личностно развитие, както и е организирала множество йога ретрийти, спортни кампове страната, лекции и беседи в училищата на тема „Здравословното хранене на деца мисия възможна“.

Ръководи свой център за здравословен начин на живот „Holistic Lifestyle & Yoga Studio VitaYana“, майка е на 3 деца, от години се храни с растителна храна и е ревностен последовател на тезата на Хипократ „И нека храната бъде наше лекарство, а лекарството наша храна!“


Коментирай