Свободно време

Любимите 8 книги за жени

В най-женския месец да поговорим за литература, която разглежда света на жената

23.03.2022г. / 13 17ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Кога, ако не през март, нашият си женски месец, пълен с изненади, да не отделим малко повече време за нас? Време, в което да се посветим на себе си, да се разсеем от проблемите в ежедневието, от всички задачи и ангажименти, и да останем насаме с нашето вътрешно аз.

Няма по-прекрасен начин това да се случи, освен моментите, в които четем и потъваме с наслада в други нови светове.

За тези специални моменти ще ви предложим нашите любими 8 книги от последните месеци, посветени и ориентирани най-вече към дамите.

Започваме с тема, която е много важна за нашето физическо и психическо здраве, а именно – емоционалният детокс.

1. „Емоционален детокс“ – Шериана Бойл


Книгата обхваща 135 различни ситуации и състояния на духа – от разочарование и безпомощност до носталгия и разбито сърце. За всеки конкретен случай са описани 7 стъпки, които да изпълните със собственото си темпо.

Емоционалният детокс отнема само няколко минути, но ще усетите как редовното му практикуване ще преобрази изцяло нагласата ви и ще ви направи по-спокойни и щастливи.
Тази жизненоважна и могъща книга събира всичко, което ви е нужно, за да се презаредите веднага щом усетите, че балансът ви е нарушен. С нейна помощ ще живеете уверени, че можете да се справите с всякакви предизвикателства по пътя си.

Авторът на книгата Шериана Бойл е професор по психология, с богат практически опит в областта. Тя е автор на девет книги, които се радват на голям успех и радушен прием от публиката.

2. „Свободна“ от Лора Фрийдман Уилямс

Ако някой бе казал на четирийсет и шест годишната Лора Фрийдман Уилямс, че след няколко години ще преживее най-великолепния секс в живота си, и то с мъже, различни от съпруга ѝ, тя би му се изсмяла в лицето.

Лора е щастливо омъжена неработеща майка с три деца и с планове да остарее до съпруга си. Е, сексът е вече донякъде по задължение, а и животът им наистина се върти основно около децата, но нима при другите е по-различно?

И тогава идва шокиращото откритие – той има връзка.

След пет месеца, изпълнени с бурни емоции, Лора за пръв път от двайсет и седем години се оказва сама и се изправя пред избор: да се срине или да опита да се съвземе.

С малко приятелска подкрепа и след една възхитителна еднократна забивка тя осъзнава, че притежава сексуален апетит, за който досега не е подозирала. А също и че да си майка, не означава да пренебрегваш желанието.

Можеш да си независима, да си добра майка, а в същото време да се радваш на вълнуващ сексуален живот. Нали?

От G-точката до „плешивината“, от мръсните разговори до срещите, превърнали се в провал, „Свободна“ е смел, искрен и забавен разказ за живот, обърнал се с главата надолу.

3. „Гениалната приятелка“ от Елена Феранте


Психологическият шедьовър „Гениалната приятелка“ от поредицата неаполитански истории на енигматичната Елена Феранте е задължително четиво. Ако сте пропуснали тази хитова поредица, време е да наваксате.

Свързани статии

Това е завладяващ епос за израстването на две момичета, а и на цяло едно поколение в покрайнините на Неапол през 50-те и 60-те години. „Гениалната приятелка“ е първата част от тетралогия с ясна и изчистена сюжетна линия – Лила изчезва и заличава всяка следа от съществуването си, синът ѝ търси помощ от приятелката ѝ от детинство, Елена, която решава да напише книга за съвместния им живот. Разказът се води от името на Елена, гениалната приятелка е Лила. Двете черпят сила една от друга, помагат си, но и си нанасят душевни рани, ограбват се взаимно в емоционално и интелектуално отношение. Феранте се занимава най-вече с вътрешното, невидимото насилие над психиката. Атмосферата на бедняшкия Неапол, която пресъздава, е толкова жива, че в паметта на читателя неизбежно изникват кадри от времето на италианския неореализъм. Според „Икономист“ прозата на Елена Феранте е кристална, а разказваческата ѝ дарба – първична и завладяваща.

Неотдавна „Тайм“ определи Елена Феранте като една от стоте най-влиятелни личности в света. Спрягат я и като една от най-добрите италиански писателки, майстор на реалистичните психологически романи, т. нар. „трилъри за душата“, някои от които имат успешни киноадаптации. Заради психологическата релефност на женските образи понякога сравняват Елена Феранте с Вирджиния Улф, а прямотата и изчистеният стил я свързват с авторки като Симон дьо Бовоар. Който и да стои зад този псевдоним, е на мнение, че професионалната публичност на един писател ненужно отвлича вниманието от творбите му. Българските читатели вече познават стила на Феранте – през 2009 г. у нас излезе романът ѝ „Дни на самота“.

4. „Лице“ от Блага Димитрова


Романът „Лице“ е издаден през 1981 г. Появата му предизвиква гневната реакция на висшите държавни и партийни функционери. Държавна сигурност иззема от книжарниците по-голямата част от тиража и романът е „заключен“ в Сливенския затвор. Реакцията обаче е закъсняла: „Лице“ е стигнал до читателите си. И се предава тайно от ръка на ръка.

За книгата

И един въпрос продължава да отеква в тишината: Какво цените най-много в живота?
Преподавателката по марксизъм Бора Найденова прекарва свободното си време в провеждане на едно малко странно социологическо проучване. За да разбере нагласите на съвременното общество, тя задава въпроса „Какво цените най-много в живота?“. Получава различни отговори: някои – шаблонни, други – искрени.

В процеса на работа тя среща Кирил, един от нейните изключени студенти. Двамата си приличат по тревожното им минало, свързано с налагането на комунизма. Но се разминават в позициите си спрямо идеологията му. Техните спорове разнищват теми като свободата, природата на човека, живота, човещината и истината.

Цитати от книгата:

  • „Човек расте, разцъфтява и увяхва само чрез любов!“
  • „Ако е любов – да е без предел, единствена, първа и последна. Ако е риск – да е смъртен... Ако е вярност – да е до заслепение.“
  • „Който има разруха и бъркотия в живота си, не може да понася безпорядък в стаята си.“

5. „Момиче, спри да се оправдаваш“ от Рейчъл Холис


Собственик на медийна компания, бестселъров автор и майка на четири деца, Рейчъл Холис неотлъчно следва призванието си да вдъхновява жените по цял свят да преследват мечтите си. Твърде често обаче тя среща дами, които не разгръщат потенциала си поради страх или неувереност. С тази книга Рейчъл ги окуражава да повярват в себе си и да реализират най-съкровените си желания. Тя отлично познава социалните стереотипи, според които ролите на жената като съпруга и майка се смятат за единствените достойни за уважение. Освен това амбициозните дами често биват заклеймявани като кариеристки. Рейчъл е категорична: това са пълни глупости! Тя пламенно настоява жените да спрат да си търсят оправдания да не се борят за мечтите си и ги приканва още днес да предприемат първите крачки към постигането на личните си цели.

За да помогне на милионите си почитателки да прегърнат промяната, тя им посочва излишните оправдания, от които трябва да се избавят. Също така им показва полезните умения и модели на поведение, които ще ги изведат до върха. Защото успялата и щастлива жена всъщност е и по-пълноценна съпруга, майка и член на общността.

6. „Твоето тяло казва: Обичай се!“ от Лиз Бурбо


В този най-изчерпателен наръчник за метафизичното значение на болестите Лиз Бурбо се обръща на „ти“ към читателите, защото вярва, че това ще им помогне да се отъждествят по-лесно с написаното, докато търсят значението на своето неразположение. А както подсказва и заглавието на книгата, всяко неразположение ни приканва да се обичаме повече. Защото, когато се обичаме, оставяме нашето сърце да ръководи живота и егото ни.

„Твоето тяло казва: Обичай се!“ обяснява повече от 500 болести и предлага десетки начини за справяне с проблемите. Бурбо е убедена, че всеки здравословен проблем е външна проява на психологически или емоционален такъв, но бързо осъзнава, че да се посочи метафизичната причина за болестта, не е достатъчно. Нужно е да се помогне на хората да се освободят от чувството за вина и най-вече да се приемат такива, каквито са, във всеки един момент. Ето защо авторката разработва лесен, практичен и бърз за изпълнение метод.

Според Лиз Бурбо едно от най-важните неща е да потърсим подсъзнателните си нужди, да променим начина си на мислене, вярванията, които ни пречат да задоволяваме тези нужди, както и страховете, които са ги предизвикали.

Тази книга е насочена към всички, които се стремят да водят балансиран живот, които са готови да се отворят към нов начин на мислене и най-вече да се оставят да бъдат водени от сърцето си.

С „Твоето тяло казва: Обичай се!“ Лиз Бурбо подтиква читателите да бъдат такива, каквито не искат да бъдат. Защото само тогава ще успеят да се превърнат в тези, които искат да са.

7. „Ана Уинтур. Живот на първия ред“


Авторът на книгата, професионалният биограф Джери Опенхаймер, разкрива пикантни подробности за живота на модната икона Анна Уинтур (Уинтор), която десетилетия наред разбива клишетата. В България „Живот на първия ред“ е с логото на издателство „Кръг“ и във великолепния превод на Пейчо Кънев, а изящната корица е дело на Милена Вълнарова.

Тя е амбициозна, студена, изискваща, перфекционистка – най-влиятелната жена в света на модата, тя е Ана Уинтур, главен редактор на „Вог“ – световната модна библия. Със своя радикален подход и хищнически нюх към модния бизнес, тя успява да се задържи на поста от 1988 г. до днес. В свят, доминиран от мъже, Уинтур се превръща едновременно в най-авторитетния и най-страховит редактор в бранша. Думата ѝ е закон за знаменитости, политици и бизнесмени, а лицето ѝ е емблематично за поп културата и модната журналистика; вечната прическа „боб каре“ и неотменните тъмни очила тя превръща в абсолютна класика.

Ана Уинтур тотално разбива наложените стандарти още с първата корица, която прави за „Вог“ – момиче, облечено в деним. Това нейно решение преобръща света на модата с главата надолу. Тя дори получава обаждане от печатницата, за да я попитат дали не е станала грешка. Но точно този радикален подход я прави звезда.

8. „Фейсформинг – гимнастика за лице“ от Бенита Кантиени


Лицето – отражение на тялото

Абсолютно всичко, което правим с тялото, се отразява на лицето. Примирената стойка на тялото кара лицето ни също да излъчва примирение. Надменната стойка води до арогантно лице. Холеризмът се отразява в лицето и стойката на тялото. Стеснителният човек излъчва неувереност от главата до петите.

Причината за неумолимото отражение на тялото върху лицето се корени в логиката на анатомията: всичко е свързано и всичко реагира. Връзката между таз и гръден кош е същата като между долна и горна челюст. Може да проверите това твърдение много лесно. Отпуснете устата и челюстта. Преместете таза силно напред и почувствайте, при положение че сте напълно отпуснати, как и долната челюст изскача напред. Сега се върнете в първоначалната поза, приберете таза рязко назад, все едно че страдате от лордоза, и ще видите, че и долната челюст се измества назад.

Вдигнатите рамене изместват напред главата, а нея я носи първият шиен прешлен. Напрежението в мускулатурата на врата, шията и брадичката спада, тя става мека и отпусната. С времето се образува и двойна брадичка. Отпуснатият и свит по навик гръден кош претоварва мускулатурата на врата и шията и води до ясно изразени назолабиални гънки.

Ако човек стои по навик с издаден напред таз и с огънати от тежестта на тялото колене, с времето ъгълчетата на устните му се отпускат надолу. При непрекъснато стягане на седалищните мускули човек свива неволно и околоочните си мускули, а това води до присвити очи. Не е задължително този поглед да отговаря на душевното ни състояние.

Към увеличената поясна извивка навътре към коремната област пасват високо вдигнати вежди, а те създават множество бръчки по челото и разтягат прекомерно мускулите на клепачите. Ако тежестта на тялото пада върху единия крак, то тогава асиметричността в лицето се усилва значително.

Схванатите рамене вървят често с нацупени устни. Можете да промените всичко това много лесно и да възвърнете идеалната стойка на тялото си. Просто трябва да се интересувате от себе си. Да имате желание да се възприемете така, както изглеждате. Да се радвате, че скоро отново ще се изправите. Малко дисциплина в началото не вреди. Тя сама ще се превърне във Ваш спътник, когато усетите колко приятно е усещането за леко напрежение в разтегнатите мускули. Всеки, който свири на инструмент, познава този принцип: няма лесно начало, но колкото повече можеш, толкова повече искаш да свириш и изпитваш радост и удоволствие от свиренето.

Коментирай