Свободно време

„Пет стъпки към финансово благополучие“ – Клеър Сийл

Финансовото благополучие е сред основните стълбове на добрия живот!

02.04.2022г. / 05 44ч.
Аз жената
Корица: издателство "Ера"

Корица: издателство "Ера"

Парите не гарантират щастие, но е трудно да живеете пълноценно, ако постоянно се чудите как да свържете двата края. Финансовите проблеми се отразяват върху всеки аспект от живота. Време е да се отървете от тях!

Клеър Сийл представя пет ясни, постижими стъпки, които да предприемете, за да подобрите отношението си към парите завинаги и така да промените останалата част от живота си към по-добро. Тя дава конкретни насоки, които ще ви помогнат:

  • да поемете контрола над финансите си
  • да разпределяте средствата си без стрес
  • да си създадете разумни финансови навици
  • да избегнете проблемни дългове
  • да спестите и инвестирате за бъдещето

Пет стъпки към финансово благополучие“ помага на читателите от всички възрасти и етапи от живота да установят здравословни, позитивни отношения с парите. За добър баланс не е необходимо да печелите огромни суми, не може и вечно да чакате печалба от тотото. Но можете да поемете нещата в свой ръце, да се освободите от негативните емоции свързани с парите и да последвате петте стъпки на Клеър Сийл, за да избегнете финансовия стрес!

Клеър Сийл е финансов консултант и новатор в сферата. Нейни материали по темата са публикувани в редица водещи медии. Това, което споделя с читателите е лично преживяно. Самата тя натрупва огромен дълг и с много усилия, обучение и работа в правилната посока, успява да го изплати и да предотврати възможността отново да изпадне в тази ситуация.

Откъс

Преди да стигнем до петте стъпки, бих искала да помислите какво финансово благополучие искате за себе си, за да можете да нагаждате препоръките от тази книга с оглед на собствените ви нужди.
За пример ще опиша какво означава финансовото благополучие за мен:
Чувство за контрол над парите, които влизат в сметките ми и излизат от тях.
Да не се притеснявам за пари (през повечето време).
Да приемам и да се уча от финансовите си грешки.
Да имам свободата да вземам решения въз основа не само на парите, но и на други фактори.
Да знам, че изграждам сигурно бъдеще за себе си и децата си.
Преди да продължите да четете, напишете няколко основни точки и нека те да ви помогнат да създадете основата за вашето лично пътуване към финансовото благополучие. Може да бъдат както общи, така и индивидуални, и можете да ги променяте или да добавяте нови, докато следвате стъпките.
Приемете съвет от някой, който е правил всичко погрешно и е оцелял
През по-голямата част от съзнателния си живот досега не съм имала чувство за финансово благополучие. Мога дори да кажа, че съм финансово „повредена“ и проблемите се появиха почти веднага щом започнах да печеля и да харча собствените си пари, след като навърших осемнайсет. Това продължи през цялото ми следване и на първата ми работа на пълен работен ден. Родих първия си син, омъжих се млада и тези ключови събития в живота ми, съчетани с липсата на разбиране за това какво означава да се простираш според чергата си, и някои сериозни проблеми със самооценката, доведоха до над 27 000 паунда дълг по кредитни карти, овърдрафт и карти към магазини, които най-сетне успях да изплатя в началото на 2021 г. Описах това приключение на страницата си в „Инстаграм“, като стъпка по стъпка очертах какво е да признаеш, че си направил всичко по възможно най-погрешния начин, и как бъркотията в емоционалния и финансовия ми багаж ме доведе до толкова трудно и неразрешимо положение. Запитах се защо чувствам необходимост да харча разточително заради други хора, мислех си, че така ще ме харесват, ще ме ценят. Защо непрекъснато пренебрегвам предупредителните знаци, а вместо това си губя времето с напразни мечти за печалба от лотарията.
Това, което не очаквах в деня, в който най-накрая стигнах до пълно отчаяние и публикувах всички баланси по кредитните си карти онлайн, бе, че ще се получи отзвук от толкова много хора. Най-вече жени. Усещането бе странно – смесица от катарзис и чист ужас. Толкова дълго се преструвах, че всичко е наред, както в социалните мрежи, така и пред моите приятели и семейство, че това радикално честно признание за моите провали предизвика истински терапевтичен ефект. Не бях готова да се сблъскам челно с тази огромна камара от провали, както ми изглеждаше, и затова запазих анонимност повече от година, като публикувах розово квадратче всеки път, когато изплащам част от дълга си. После, когато започнах да прилагам по-критично мислене към моите идеи за парите и срама и да разсъждавам повече как да се отърва от чувството за вина, осъзнах, че това поддържане на анонимност прекалено дълго може да се възприеме като лицемерие. В крайна сметка се отказах от прикритието си и започнах да говоря за дълговете със собственото си лице, глас и име.
Разбира се, моята откровеност за финансовите ми затруднения предизвика и някои не толкова съчувствени реакции, особено по времето на издаване на първата ми книга, когато съпътстващата рекламна кампания разкри моята история не само пред ограничения балон от съпреживяващи последователи в „Инстаграм“, а пред цялата общественост. Виждах целия си живот, сведен до провалите ми с парите и как всеки от тези разкази се вторачва единствено в най-лошите ми моменти и най-грешните ми решения. В петцифреното число, което, опитвах се да си внуша, не ме определяше като човек. Срамът, който се стараех да потисна с толкова усилия, се появи на повърхността и ме погълна. Най-много от всичко на света исках да закрия профила си в „Инстаграм“ и отново да потъна в анонимност – поне за толкова време, колкото ми трябва, за да излекувам раните, които ми бяха нанесени от момента, когато се осмелих да призная нещо, което изпитват толкова много други хора. Четях коментари, чиито автори се съмняваха в моята интелигентност, в състоянието на брака ми, дори в морала ми, и това ми причиняваше много болка. Напомни ми защо толкова дълго търсех помощ или начин да си помогна сама – изкушението да се самообвинявам, беше силно и многократно му се поддавах. След тежко, многомесечно вглъбяване в чувството си за уязвимост осъзнах, че вече не се усещам толкова съсипана. Раните ми заздравяваха и кожата ми ставаше по-дебела. Бях готова да оспоря морализирането, свързано с парите и харченето, което ме накара да се чувствам ужасно, и да изложа своя алтернативен разказ за парите – разказ, който ще помага на хората да разберат финансовото си поведение и да го променят в дълбочина, вместо да се поддават на срама и осъждането и да правят само повърхностни промени, подтикнати от чувство за вина. Това ми вдъхна ново чувство за цел и така се зародиха идеите за тази книга. Исках да създам нещо повече от ръководство за използване на парите – исках да науча хората да не се стресират от това. Исках да създам четиво, което реално да изследва емоционалната и психологическата страна на парите и здравето, а не само да теоретизира или да бъде голо възражение срещу обичайните поучения на тази тема.

На книжния пазар от 29 март 2022 г.
Обем: 232 стр.
ISBN: 978-954-389-678-3
Издателство: „Ера“
Корична цена: 17 лв.

Коментирай