Женските имена Ксения и Оксана са сравнително рядко срещани в нашия език. Навлизат главно под руско влияние, но тъй като са нетрадиционни и имат ухание на екзотичност, отново се завръщат в българската ономастика. По детските площадки можете да чуете как наред с Гошко, Тошко, Ани и Мими, майките се провикват към малките си палавници с имена като Роджър, Стивън, Айвън, Анджелина, Мелани, Ксения и Оксана.

Днешния празник принцесите с името Ксения, (както и мнозинството празнувани светии от Българската православна църква) дължат на Римляните. Повечето жития на светци идват от Римско време.

Св. Ксения, чието истинско име е било всъщност Евсевия, (което значи благочестива) е била от голям и знатен аристократически род, но е искала да се посвети на Христос и неговото учение, затова е избягала от дома малко преди сватбата си и заедно с няколко верни приятелки се е посветила на отшелничеството.

За да не се разкрие нейния истински произход и да не я намерят, тя е приела името Ксения, което означава странница.

Не зная дали историята на св. Ксения може да ентусиазира родителите да кръстят детето си така, но определено името е интересно и рядко срещано. А много родители държат да си кръстят детето с име, което се среща по-рядко. Но все пак трябва да се внимава, да не създадем на детето проблеми с името и вместо да го носи с гордост, да се чуди какъв прякор да си измисли, само и само да не трябва да се представя пред хората с истинското си име.

А както знаем, изборът на име на дете е много важен. По стар български обичай все още много семейства спазват традицията и кръщават своите отрочета с имената на бабите и дядовците. В днешно време е цяло чудо едно семейство да има четири деца, затова, за да няма сърдити, започват компромиси – ако е момиче ще се кръсти на еди си коя баба, а ако е момче на бащата на мъжа и т. н.

Много популярно е да се вземат първите букви от имената, за да се избегнат някой съвсем остарели имена като Недьо, Вуто, Вельо, Къньо, Пенка, Гина и т. н. Или пък от две имена да се сътвори ново. Тогава се получават доста странни и не винаги особено сполучливи имена.

Но ако очаквате момиченце и се чудите какво име да изберете, може да помислите върху Ксения и Оксана.

* * *

Името на нашето дете - важен избор!