Свободно време

4 причини да не сте мотивирани

Липса на баланс и страх от провал

10.05.2022г. / 07 09ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

За всичко което предприемаме в живота си ни е необходима мотивация. Дори и да не го осъзнаваме понякога. Тя е като цвете. Иска да се грижим за нея всеки ден, да я подхранваме с позитивизъм, хъс. От друга страна, когато нещо не се получи според първоначалните ни планове и желания, ние лесно губим мотивация, ставаме тревожни, страдаме от безсъние.

Всичко е в мислите ни. В това дали ще се поддадем на негативното, манипулациите на някого, който се опитва да ни убеди, че не можем да постигнем това или онова, че не сме можещи и т. н. Ако вие напоследък се чувствате неспокойни и ви липсва мотивация, вижте 4 възможни причини за това.

1. Потискате вашата истинска страст

Ако се замислите, в главата на всеки има по два гласа – единият е нашият критик, другият е този на нашето вътрешно Аз. Вътрешното ни Аз е гласът на въображението ни, на увереността и чувството за цел. Това ни позволява да следваме свой собствен ритъм, особено в по-ранните си младежки години. Но с напредването на възрастта, започваме да вярваме, че преследването на нашите цели и ритъм ни прави егоистични, дори може би малко безотговорни.

Тогава се обажда нашият вътрешен критик, който се опитва да поеме властта, казвайки ни, че трябва да подтиснем личната свобода, желанията си, за да угодим на другите. Спираме да бъдем верни на себе си, започваме да водим вътрешни борби и в крайна сметка сме недоволни и демотивирани.

2. Липса на баланс и страх от провал

Ако се налага да намалите разходите си, но имате желание да се храните здравословно, това може да ви демотивира, ако тръгнете с нагласата за провал на плана ви, мислейки че да се храниш здравословно е скъпо. Друг пример е, че ако искате да станете по-добри в дадено направление, трябва да положите усилия, но това ще отнеме от времето ви с приятели.

Тук е важно да помислите кои са вашите приоритетни цели и как да постигнете баланс, така че да сте спокойни и мотивирани, защото само страхът от провал, може да ви попречи да не да може да подобрите уменията си и да имате достатъчно време за любимите ви хора.

3. Имате отрицателна гледна точка за живота

Когато искаме да предприемем промяна в живота си или сме преминали през някакъв неуспех, тогава се прокрадват куп негативни мисли:

  • Наистина ли това трябваше да направя?
  • Трябваше ли да действат по-предпазливо?
  • Ако се проваля?
  • Дали ще се справя?
  • Това не е за мен!

Отрицателните гледни точки са трудни за преодоляване, особено когато сме имали надеждата, че ще постигнем успех. Можем да се справим с това като намалим очакванията, критиката към себе си, не забравяме за успехите и силните си страни и се опитаме да извлечем нещо положително от случилото се. Да не спираме да вярваме, че можем.

4. Липсва ви увереност

Може би няма човек, на когото никога да не му липсва увереност. Но когато спрем да вярваме, че можем да се научим, да се справим, че не сме достатъчно добри, тогава демотивацията ни е сигурна. Липсата на увереност ни кара да се чувстваме неспокойни, да се тревожим, че няма да се представим на ниво.

В такива критични моменти е важно да помислим кое е онова нещо, което ни кара да се чувстваме напълно уверени. Също така винаги можем да намерим начин да подобрим онова в себе си, което ни спира от това да бъдем мотивирани и щастливи.

 

Коментирай