Свободно време

„Убежището“ – Сара Пиърс

Някои са тук за отдих. А други за отмъщение...

03.07.2022г. / 07 20ч.
Аз жената
Снимка: Издателство "Ера".

Снимка: Издателство "Ера".

Идиличен островен курорт обещава пълна релаксация и незабравима почивка на посетителите си. Но островът, наричан „Скалата на Мрачния жетвар“, крие тъмно минало. Преди години мястото е ловно поле на сериен убиец, а сега се смята за прокълнато.

Само местните са склонни да вярват в тези суеверия и страшни истории... Но тогава млада жена е намерена мъртва след фатално падане и спокойствието на острова е нарушено. Дали това е просто инцидент?

Детектив Елин Уорнър се заема да разследва случая. А когато друг гост се удавя, Елин започва да подозира, че нищо не е случайно. Колкото повече рови, толкова повече тайни излизат наяве.

Но защо някой би взел на мушка гостите в луксозния курорт?

Елин трябва да залови убиеца... преди историята да се повтори.

Сара Пиърс е завършила английски език и творческо писане. Дебютният ѝ роман „Санаториумът“ бързо се превръща в бестселър на „Ню Йорк Таймс“ и оглавява редица класации. С новата си книга „Убежището“ Пиърс затвърждава позицията си на световнопризнат автор.

Откъс

Елин сяда на бюрото си, но бедрата ѝ са още напрегнати от бягането. Обича ранните сутрини в офиса – тишината и свежия цитрусов дъх на почистващ препарат, меката светлина, падаща върху прашните компютърни екрани. Забелязва дребните детайли само по това време на деня, когато умът ѝ има хоризонт за размишление и още не е обременен с досадния джънк на деня.
Има нужда от всякаква помощ за този случай, трябва ѝ жизнено важна следа, която липсва засега. Вчера отново имаше обир, последният от серия подобни престъпления, крадците изчезват с бижута и електрически уреди за хиляди лири, да не говорим за по-дребните предмети. Елин разпростря мрежата си по-нашироко през последните няколко седмици, обърна се към пресата с молба да призоват очевидци, както и за записи от охранителните камери, и нищо. Криминалистите също не откриха нищо.
Напрежението вече ѝ натежа: след като не може да се справи с това, защо някой би решил, че е готова да се върне в отдела ЕРТП?
Отново преглежда свидетелските показания. Бандата, а е сигурна, че е банда, като се има предвид мащабът на престъпленията, е от професионалисти – набелязват цели без охранителна система или видео наблюдение.
– Добр’утро.
Елин вдига поглед. Стийд. Усмихва ѝ се срамежливо и сваля раницата, пуска я на пода. Излъчва топлина, а под мишниците му са цъфнали петна от пот.
– Божичко, каква жега е! Бях решил да дойда с колелото, но се отказах – Стийд вади протеинов шейк от раницата и отваря капачката.
– Ще стигне трийсет градуса до следобеда.
Елин му е благодарна за лекия разговор, сигурна е, че Стийд няма да споменава вчерашната им среща на плажа, прекалено тактичен е. Разбра го откак работеха заедно – Стийд знаеше кога да мълчи.
– Какво имаме за днес? – Стийд отпи от шейка си.
– Още един обир снощи. Трябва пак да проверим всички камери за видеонаблюдение в радиус половин километър от имота. Знам, че наблизо има няколко ресторанта, яхт-клуб от другата страна, виж дали няма да ни попадне нещо от тях. Момент... – Елин спира, забелязвайки името на Ана да проблясва на екрана на телефона.
Главата ѝ пламва, като си спомни последния им разговор. Но предишният ден изобщо не се споменава. Гласът на Ана е натежал от напрежение.
– Получихме съобщение за тяло на скалите на остров Кари, при туристическия комплекс.
– „Лумен“? – гърлото ѝ се свива, наградата на Уил.
– Да, Елин. Искаш ли да отидеш на място и да прецениш ситуацията? Ти си най-близо. Линейката и криминалистите ще те чакат на пристана при Бабаком, оттам ще ви вземе полицейската моторница.
Ти си най-близо. Има логика, но знае, че Ана го предлага не само защото е наблизо. Това е равнозначно на вот на доверие в нея и в способностите ѝ след вчерашния разговор.
Но съмненията от изминалите няколко седмици се прескачат в главата ѝ. Ами ако не успее да се справи? Бързо прогонва подлата мисъл – напротив, готова съм.
– Разбира се, грабвам си нещата и тръгвам.
Докато казва довиждане, забелязва, че Стийд слуша разговора.
– Какво е станало, Елин?
– На остров Кари е намерено тяло. Искаш ли да дойдеш с мен?
– Естествено.
Стийд скоква, развълнуван е, но бърза да се овладее, суети се с проверка на съобщенията в телефона.
Елин започва методично да приготвя багажа си – всичко – от пликове за улики до специалното облекло за местопрестъпление, но изведнъж я облива вълна от страх.
Въпреки ръководното участие на Уил в „Лумен“, тя така и не посети острова. Всъщност не пожела, както и никой от местните, защото миналото на остров Кари винаги е било прекалено болезнена тема и тежко бреме.

На книжния пазар от 5 юли 2022 г.
Обем: 352 стр.
Издателство: „Ера“
ISBN: 978-954-389-692-9
Корична цена: 19 лв.

Коментирай
Свободно време